‘Lekker lullend en blowend de dag afronden met je vrienden’: dat is voor Tim Vanhamel het hoogtepunt van elke festivaldag. Tenzij hij zelf op het podium staat natuurlijk.

Donderdag 22 tot en met zaterdag 24 augustus

Hasselt-Kiewit

Pukkelpop is de traditionele afsluiter van de festivalzomer en is – op T/W na – het grootste popfestival in ons land. Dankzij het grote succes van de Skate Stage vorig jaar is die nu drie dagen lang bezet. De Hiphop Stage verdwijnt, waardoor hiphopacts over de andere podia verspreid worden. Chateau komt in een grotere tent terecht, waar de eerste dag elektro & post rock geprogrammeerd wordt, de tweede dag experimenteel en de derde dag jazz.

De eerste namen die zijn vrijgegeven, beloven een geweldig programma.

ONZE TIPS: DJ Shadow, Suede, Nickelback, Underworld, Korn en Jane’s Addiction.

EN VERDER: Stereo Mc’s, 16 Horsepower, The Breeders, Motorpsycho, Timo Maas, Super Collider, Gonzales, Peaches, Jazzanova, Koop, Black Rebel Motorcycle Club, Custom, .Calibre en Millionaire.

‘Ik kijk wel uit wat ik brul’

Door Eddy Hendrix.

Voor Millionaire en diens voorman Tim Vanhamel is nu ook het derde grote Belgische zomerfestival binnen, naast Dour en T/W. ‘Dat moet de vierde keer zijn dat ik op Pukkelpop sta: twee keer met Evil Superstars, en twee keer met Millionaire. Als ik de tel goed bijgehouden heb.’

Dit is een thuismatch voor jou: Kiewit ligt vlakbij Zonhoven.

Tim Vanhamel: Als jongens gingen we jaarlijks met de fiets naar het festival. Ik ben ermee opgegroeid. Al heb ik één jaar gemist, net het jaar dat Limbomaniacs wegvielen en vervangen werden door Nirvana. We zijn toen ook wel tot aan het terrein gefietst, maar om een of andere reden niet binnen geraakt. Vreselijk dat ik Nirvana heb gemist. Neemt niet weg dat er veel goede herinneringen zijn. Ik heb Porno For Pyros gezien, als grote fan van Perry Farrell en Jane’s Addiction was dat een belevenis, al had ik liever ooit Jane’s Addiction gezien.

Ze staan dit jaar op het programma, Tim.

Vanhamel: Je méént het? Fantastisch! Alhoewel, het zal waarschijnlijk niet zo goed meer zijn als het ooit geweest is. Die soloplaat van Perry Farrell vorig jaar vond ik maar matig. Platte dansmuziek, flauwe drum-‘n-bass, maar het blijft een fascinerende showman. En als je de kans hebt om Jane’s Addiction te zien, mag je niet twijfelen.

Laten we de rest van de hoofdacts eens overlopen. Zoals Korn.

Vanhamel: Zware, stoere macho Amerikaanse boys met spierballenmuziek, het is niet echt mijn ding. Net zomin als Nickelback. Dat vind ik Satan. Ik begrijp niet welk soort publiek daarnaar luistert. Underworld zou een perfecte afsluiter zijn, een groep waar je niet echt moet naar kijken, je kunt intussen met je vrienden lekker lullend en blowend de dag afronden, met hen op de achtergrond. Ideaal. Maar de absolute topper voor mij is DJ Shadow. Ook Stereo MC’s wil ik zeker zien. Heerlijk funky. Als ik wil dansen, wil ik echte dansmuziek, zoals dit. Als ik wil rocken, moet het geen afzuip zijn zoals Nickelback.

Misschien dat The Breeders voor de echte rock kunnen zorgen.

Vanhamel: Die wil ik nog wel eens een kans geven. Ik heb ze ooit op Pukkelpop gezien, maar toen hebben ze er een potje van gemaakt. Met hen is het altijd afwachten in welke staat van ontbinding ze verkeren. Daarvoor alleen al wil ik gaan kijken.

Dat Super Collider nog eens op het programma van Pukkelpop staat, is ook te gek. Ik zag hen er enkele jaren geleden al, ze speelden voor een bijna leeg grasveld. Maar het is een van de concerten die me het meest zijn bijgebleven.

Pinkpop zal je anders ook niet snel vergeten. Waarom zei je eigenlijk dat je er nooit meer wou optreden?

Vanhamel: Dat is achteraf op een rel uitgedraaid, er is zoveel over geschreven, terwijl het een onnozele grap was. Dat heb ik er op het podium nog bijgeroepen ook. De aanleiding was dat het publiek maar lauw reageerde, maar het was ook nog vroeg op de dag. Niet abnormaal dus. Waarop ik zei: ‘Zeg mannen, als het hier zo zit, dan is het wel de laatste keer dat wij hier gespeeld hebben. Grapje!’ Maar zowel het publiek als de kranten namen dat blijkbaar zeer au sérieux. Ik kijk wel uit wat ik brul op Pukkelpop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content