Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Eén festivalterrein in Kiewit, acht podia, zo’n tweehonderd groepen en héél veel ‘hoeeereuh’: dát is Pukkelpop, het jaarlijkse tuinfeestje van Chokri Mahassine.

GESCHIEDENIS Zeggen dat Pukkelpop van ver komt, is een beetje zoals zeggen dat voormalig Pogues-voorman Shane McGowan wel een paar tandprotheses kan gebruiken. Op de eer-ste editie, in 1985, stonden er precies zeven (7!) groepen geprogrammeerd. En incredibile maar waar: de presentatie was in die dagen nog in handen van… Felice! Door resoluut de alternatieve kaart te trekken en cultgroepen als Sonic Youth, The Fuzztones, The Triffids en Nirvana te programmeren heeft Pukkelpop zich toch maar mooi opgewerkt tot het puisterige broertje van Rock Werchter. Tegenwoordig ontvangt Chokri jaarlijks bijna 200 bands op acht podia en zijn zo’n 130.000 festivalgangers bereid om die ook allemaal te bekijken.

EDITIE 24

TICKETPRIJZEN Dagtickets kosten tussen 72 en 75 euro. Drie volle dagen Pukkelpop komen u op 135 euro te staan.

BIERPRIJS Op de wei betaalt u voor een pintje 2,20 euro. In de GB op de camping worden blikjes bier verkocht tegen de gangbare winkelprijzen.

PROGRAMMA Metallica ruilt dit jaar Rock Werchter in voor Pukkelpop, maar ook Tricky, Michael Franti en The Flaming Lips hebben dit jaar voor Chokri’s tuinfeestje gekozen. Strijken nog in Kiewit neer: Santogold, Sigur Rós, Bloc Party, Blood Red Shoes, The Breeders, Hercules & Love Affair, Robyn en The Ting Tings.

HANDICAPS Leg de affiche naast die van de vorige drie jaar en het wordt meteen duidelijk: op Metallica na geen enkele Grote Naam dit jaar. En zelfs headliners als The Killers, Róisín Murphy en Elbow verbleken een beetje bij kleppers als Radiohead, de Pixies en Iggy & The Stooges.

TROEVEN Voor kleine en grote ontdekkingen moet u dit jaar wél op Pukkelpop zijn. Met beloftevolle jonge wolven als Blood Red Shoes, Santogold, The Dodos, MGMT en Late Of The Pier oogt de affiche behoorlijk cutting edge. Als u het dit jaar nog kan laten om op de camping om de haverklap met z’n allen ‘hoeeereuh’ te scanderen, wordt het ook voor ons een onvergetelijke Pukkelpop.

Op www.focusknack.be doen onze rockjournalisten verslag vanop ’s lands belangrijkste festivals. Voor nóg meer festivalnieuws kan u in onze Poplounge terecht.

Vincent Byloo

Partner Content