PROFIEL: JOMANDA

20.45 – NED2

Als Nederlands meest notoire helderziende zal Jomanda deze biografie op Ned2 ongetwijfeld jaren geleden hebben voorspeld, maar voor ons komt ze toch akelig onverwacht. De zelfverklaarde Lady of the light straalde ooit nog via de radio golven liefdesenergie door, misschien doet ze dat voor haar trouwe schare volgelingen nu wel via de televisie. Oordeel zelf of Jomanda een uitverkoren medium, dan wel een op geld beluste kwakzalver is.

Jomanda wordt geboren als Johanna Wilhelmina Petronella Damman op 5 mei 1948. Haar vader sterft voor haar geboorte en zal haar later genezende kracht doorstralen.

Kleine Joke blinkt uit in ballet, maar een hardnekkige huidziekte verstoort haar carrière. Ze laat zich helpen door een paranormale genezer, die als eerste haar gave erkent.

Toch werkt ze als balletlerares en presentatrice voor ze toegeeft aan haar ‘roeping’ en vanaf 1978 met de beruchte healings begint. In goud veranderend zilver, hysterisch huilen, ongecontroleerd boeren, spirituele operaties… het kan allemaal.

Jomanda’s bekendste wapenfeit is de genezing van de blinde Mieke Decatte in 1985. Ondertussen blijkt echter dat het meisje waarschijnlijk nooit blind is geweest. Ook het wonderlijke verhaal dat ze de driejarige Andy van een hersentumor heeft genezen is niet hard te maken, aangezien niets bewijst dat de jongen ooit een gezwel had.

In 1997 sticht ze na een visioen het bedevaartsoord ‘Maria Vrede’ in Valkenburg, mét ruimtes voor healings, privébehandelingen, mirakels en een eigen shop.

Na Sylvia Millecams dood aan borstkanker in 2001 komt Jomanda in opspraak. Ze zou de Nederlandse comédienne aangeraden hebben chemotherapie te weigeren.

Al houdt ze in bovenstaande zaak haar onschuld staande, aidspatiënten raadt ze wel aan te stoppen met hun behandeling. Wie toch sterft, wou volgens haar gewoon niet genezen. Want: ‘Elke ziekte is te genezen, maar niet elke zieke.’

Nog zo’n mooie: ‘Cremeren doet pijn.’

Tussen 29 september 2003 en 29 maart 2004 houdt Jomanda zes maanden haar mond, ‘als boetedoening voor Nederland’.

Op haar website biedt ze naast genezende dvd’s en cd’s ook ingestraalde kaartjes, kaarsen en inlegzooltjes aan. Wie nood heeft aan instanthulp, kan terecht op het nummer 0031-900.202.4000 voor 7 minuten van Jomanda’s bezwerende stem.

De rekening wordt óók doorgestraald.

De Superhuisvrouw Nieuwe productie waarin Tante Kaat op bezoek gaat bij mensen die van hun huishouden een puinhoop maken (21.10 – Vijftv) A Fall From Grace Documentaire over een merkwaardige moordzaak in Zweden. Daar werd in 2004 in het dorpje Knutby de vrouw van de dominee vermoord. De au pair bekent al vlug, maar beweert dat ze handelde in opdracht van ‘God’. Die ‘god’ blijkt echter de dominee zelf te zijn (0.00 – Canvas).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content