Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De vlucht achteruit – De gevangenis kon Michael Scofield en zijn handlangers niet tegenhouden, maar in het tweede seizoen van ‘Prison Break’ raken ze wel een beetje verstrikt in het scenario.

Reeks: ** Extra’s: *** (20th Century Fox)

Reeks. Dat het tweede seizoen van Prison Break niet op hetzelfde niveau zou staan als de eerste reeks stond in de sterren geschreven. De kwaliteit van de serie hing zo sterk af van de vraag of Michael Scofield zou slagen in zijn ontsnappingspoging, dat het alleen maar bergaf kon gaan nadat hij en zijn maatjes daadwerkelijk uit Fox River waren gevlucht. Nochtans kunnen de makers in het begin de schijn ophouden: de eerste afleveringen, waarin Scofield en de zijnen proberen uit de handen te blijven van hun achtervolgers en zich langzaam verspreiden over de hele Verenigde Staten, zijn razend spannend. Maar daarna raakt de fut een beetje uit de serie, om verschillende redenen.

Ten eerste hebben de makers eigenlijk wat te veel gevangenen laten ontsnappen. Daardoor moeten ze te vaak op een geforceerde manier verspringen tussen de personages en verdwijnt de vaart. De verhalen rond Fernando Sucre, die op zoek gaat naar zijn geliefde Maricruz, en vooral rond Haywire, de psychiatrische patiënt die per ongeluk mee ontsnapte, werken na een tijdje vooral op de zenuwen – een beetje zoals Kim Bauer in het tweede seizoen van 24 ook te pas en te onpas de actie kwam verstoren. Daarnaast is het aantal variaties op het thema ‘ontsnappen’ ook beperkt. Eigenlijk is het tweede seizoen van Prison Break één grote achtervolging, waarbij vooral Michael en zijn broer Lincoln telkens weer op het nippertje uit de handen van de FBI weten te blijven. En dat wordt na een tijdje voorspelbaar.

Waarom dan toch twee sterren? Omdat Prison Break zeer slappe momenten afwisselt met zeer sterke. En de pogingen om Lincolns naam te zuiveren en de strijd tegen de sinistere ‘Company’ zorgen dat de reeks ondanks al zijn gebreken toch heel verslavend blijft. Misschien is een dvd-box – waar je de saaie stukken kunt doorspoelen – dan wel de beste manier om ze te bekijken.

Extra’s. Audiocommentaar, making of en een documentaire over hoe Dallas, waar de tweede reeks werd opgenomen, model kon staan voor zowat elk deel van de Verenigde Staten. Als bonus krijg je er ook nog de eerste aflevering bij van het zesde seizoen van 24, waarin Jack Bauer als een gebroken man terugkeert uit China.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content