Prince heeft een nieuwe vijand gevonden: zijn fans.

De bijdrage van Prince tot de muziekgeschiedenis is een stuk indrukwekkender dan zijn gestalte, dat zal niemand ontkennen. Maar de laatste jaren komt het purperen gitaargenie toch veel vaker in het nieuws met allerlei bizarre randverschijnselen dan met zijn output als artiest. Er was de ellenlange soap rond zijn naamsverandering een tijd terug, zijn ruzie met zijn platenmaatschappij, waarbij Prince met het woord ‘Slave’ op zijn wang ging optreden, zijn bekering tot de getuigen van Jehovah…: terwijl zijn platen steeds minder aandacht genereerden (behalve dan als ze gratis verspreid werden, zoals bij de actie van de Britse krant The Mail on Sunday), kwam de figuur steeds meer in de kijker.

Ook het laatste wapenfeit van Prince heeft weinig met muziek te maken. Enkele weken geleden liet de muzikant aan fansites over de hele wereld weten dat ze een proces aan hun broek zouden krijgen, als ze nog langer songs, foto’s en andere afbeeldingen van hem (bijvoorbeeld foto’s van tatoeages die op hem geïnspireerd zijn!) op het internet zouden plaatsen. Hij had aan een Brits bedrijf genaamd Web Sheriff gevraagd om te onderzoeken welke websites inbreuk pleegden op het auteursrecht, en aan de grootste overtreders liet hij zijn advocaten een brief sturen. Prince wil er zo naar eigen zeggen voor zorgen dat hij via zijn officiële site exclusief gratis muziek en foto’s de wereld in kan sturen, zonder dat ongeautoriseerde fansites daarvan profiteren. Eerder dit jaar had de popster al acties ondernomen tegen onder meer YouTube (om video’s van zijn concerten te verwijderen) en eBay, waar veel merchandising verhandeld wordt.

De fansites die een brief kregen reageerden gepikeerd en claimden dat Prince op deze manier vooral wil vermijden dat er negatieve commentaar over hem en zijn muziek op het internet zou komen. Sommige sites, zoals house-quake.com, prince.org en princefans.com, verenigden zich in de coalitie Prince Fans United, en willen naar de rechter stappen om hun gelijk te halen. Als reactie zette Prince vorige week de nieuwe song PFUnk op de website www.princefansunited.com, waarin hij uithaalt naar die fansites, die volgens hem alleen maar willen teren op zijn roem. ‘I love all y’all’, zingt hij op een bepaald moment, ‘but don’t you ever mess with me no more’. En nee, muzikaal is PFUnk niet veel soeps.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content