Zondag 5 juli, 20.30, Eén

Van Sing That Song tot Eurosong: haast systematisch heeft Peter Van de Veire zowat alle muziekprogramma’s bij de openbare omroep ingepalmd. Deze zomer staat de MNM-voorman iedere zondagavond paraat met het kakelverse Pop Up Live, een mix van Vlaanderen muziekland en Peter live. Of is dat wat kort door de bocht?

PETER VAN DE VEIRE: Goh, het wordt een muziekshow die weliswaar op voorhand is opgenomen, maar wel met een livepubliek en een liveband. Wat het uniek maakt, is dat telkens een drietal artiesten in een wereld stappen die ze tot nu toe niet kenden. In de eerste aflevering toont Stan Van Samang bijvoorbeeld dat hij wel degelijk een goede Prince zou zijn, Laura Omloop blijkt muzikaal iets te hebben met Rihanna en Slongs Dievanongs schijnt een enorme link met Madonna te hebben.

Daartussen worden de hits van het moment geserveerd, in combinatie met – waar mogelijk – internationale gasten en mooi zomers weer. Zo krijgen we in de eerste aflevering Jebroer over de vloer. Die mag dan wel een Hollander zijn, hij is ook bij ons een behoorlijke zomersensatie aan het worden. En Gavin James zal zijn voorjaarshit Book of Love brengen.

Nu, als je naar een rode draad zoekt: artiesten die plots wereldsterren worden, dát is het uitgangspunt van de eerste aflevering. En het draait niet gewoon om muzikanten die hun liedjes komen opvoeren op een podium, er is ook aandacht voor de choreografie, special effects, er zijn extra danseressen…

Pop Up Live is ook een beetje geënt op Vlaanderen Muziekland. Hoe voelt het om in de voetsporen van Geena Lisa te treden?

VAN DE VEIRE: Zij heeft natuurlijk niet liever dan dat er in haar voetsporen getreden wordt. (lacht) Ze heeft dat ook heel goed gedaan. Er zijn natuurlijk raakvlakken – openlucht, het podium, sommige gemeentes waar we landen. Maar het is wel een nieuw programma, met een compleet eigen smoel. Alleen al visueel zul je dat merken: in Vlaanderen Muziekland kwam er al eens een sponsor in beeld, of werd er nu en dan langs het podium met merken gegoocheld. Dat soort trucs hebben wij wijselijk achterwege gelaten. We hebben een mooi decor gebouwd waarbij de muziek centraal staat.

Zijn er momenten waar je in het bijzonder naar uitkijkt?

VAN DE VEIRE: Toch wel. De combinatie Miguel Wiels en ikzelf op televisie. We treden al een paar zomers met onze band Café Flamand samen op. Maar het is van Peter live geleden dat we nog eens voor televisie op een podium stonden, een paar occasionele verschijningen niet te na gesproken. Nee, we zullen het niet nalaten elkaar te misbruiken waar nodig. (lacht)

Na Vrienden van de Veire en Sing That Song geeft de VRT je wéér een eigen show. Dankbaar?

VAN DE VEIRE: Heel dankbaar. Het sinterklaasavondgevoel is nog altijd aanwezig, zeker bij zo’n zomerse show. Dat heb ik nog niet vaak mogen doen. Het is een fijne afwisseling met mijn radiowerk bij MNM en mijn podiumwerk met Café Flamand.

Je hebt er net een stevige portie marathonradio, tijdens de studentenblok, op zitten. Ben je alweer gewend aan je eigen bioritme?

VAN DE VEIRE: Ik vond het heel plezant, maar het is genoeg geweest. Ik ben blij dat ik me even op iets nieuws kan focussen. Een zondagavondshow bijvoorbeeld. (lacht) Een nacht, een dag, en dan nog eens een nacht opblijven om te presenteren: behoorlijk verwarrend voor je lichaam. Ik heb veel respect voor studenten die nachtjes doordoen, maar het lijkt me toch héél ongezond. Ach, ik zal het deze zomer wel verteerd krijgen.

Geen last gehad van vervelende bijwerkingen?

VAN DE VEIRE: Zweren op mijn gat en zo? Nee, dat niet. (lacht) Maar dat je er zweverig en duizelig van wordt, dat is eigen aan dit soort projecten.

In 2012 heb je bij MNM 185 uur aan een stuk gepresenteerd. Staat dat wereldrecord onafgebroken radio maken nog steeds op jouw naam?

VAN DE VEIRE: Solo niet: dat heeft Giel Beelen intussen verbroken. Hij heeft 191 uur onafgebroken gepresenteerd, als ik me niet vergis. Maar net voor de Valentijnsperiode heb ik wel samen met Eva Daeleman op MNM De langste liefde gepresenteerd. Het is nog niet officieel erkend – dat kan een tijdje duren – maar ik verheug me al op het nieuws dat ik het wereldrecord radio maken in duopresentatie heb verbroken.

Sing Your Song op MNM, Pop Up Live, optredens met Café Flamand. Het lijkt een drukke zomer te worden?

VAN DE VEIRE: En ik ben ondertussen ook verhuisd. Door omstandigheden viel dat pal in die marathonperiode. Dus ik ben de laatste tijd vooral in de weer geweest met dozen versleuren, inpakken en uitpakken.

Krijgen we ook weer guitige kwajongensstreken in Pop Up Live?

VAN DE VEIRE: Valt wel mee, denk ik. Al ga ik misschien nog wel wat geintjes uithalen met Miguel. Maar hem verplichten om met een rode bal in zijn mond aan een leiband over het podium te kruipen? Nee, dat ga ik niet meer doen. Denk ik. (grijnst)

ANDREAS ILEGEMS

PETER VAN DE VEIRE: ‘LANG GELEDEN DAT MIGUEL WIELS EN IK NOG SAMEN EEN TV-PROGRAMMA MAAKTEN. WE ZULLEN NIET NALATEN ELKAAR TE MISBRUIKEN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content