POKKENSPEL

Dimitri Dewever medewerker Trends

In het ambitieuze, maar soms iets te statische The Division moet je na een aanval met een biologisch wapen overleven in New York.

SMERIG BOELTJE

Geld is het slijk der aarde. Dat het ook ziek maakt, blijkt in The Division, de ambitieuze nieuwe online-overlevingsshooter van Ubisoft. De tragedie begint met bankbriefjes die een gestoorde geest met een variant op het pokkenvirus besmet en vervolgens in New York in omloop brengt. Binnen de kortste keren steken honderdduizenden mensen elkaar aan. Politie, ziekenhuizen en andere stadsdiensten ontsnappen evemin aan de epidemie, de stad is in de greep van plunderingen en criminaliteit en transformeert in een broeierige oorlogszone.

ORDE IN DE CHAOS

De overheid stuurt een geheime legerdivisie naar de rottende Big Apple. Jij kruipt in de huid van een van die agenten, speciaal getraind om in dergelijke noodsituaties in hun eentje te overleven en de beschaving te herstellen. Manhattan is daarbij – op eigen risico! – volledig vrij doorkruisbaar. Het hoofdverhaal wordt voortgestuwd door onder meer videobeelden, conversaties met computergestuurde personages en hologrammen. Zo achterhaal je beetje bij beetje wat er op bepaalde locaties precies met – en door – wie gebeurd is.

UITVALSBASIS

Je uitvalsbasis annex schuilplaats telt drie vleugels: Security, Tech en Medical. Door operaties tot een goed einde te brengen kun je die uitbreiden, versterken, van personeel voorzien en er je persoonlijke talenten vervolmaken. Op die manier stijgt, net als in een rollenspel, ook het ervaringsniveau van je personage. Hoe hoger dat ervaringscijfer, hoe sterker je staat bij confrontaties met vijanden. Dat zijn overigens niet alleen het gebruikelijke schorremorrie maar ook een bende militaire huurlingen die het noorden kwijt zijn. Het epicentrum van alle onheil (en een gevaarlijke multiplayerlocatie) is de Dark Zone.

VERDICT

Na Watch Dogs (2014) bewijst Ubisoft met The Division opnieuw dat er nog heel wat onontgonnen terrein rest voor open-world shooters. Ook al ogen de straten soms iets te statisch, de verwoeste metropool is onheilspellend, is bezaaid met geheimen en allerlei buit die je leven in de straten en gebouwen steeds anders maakt. Er is ook flink wat lol met menselijke mede- en tegenspelers te beleven (als de onlineservers willen meewerken). Minpuntje: het upgradesysteem. Sterkere bepantsering en wapens verschillen dan wel qua specificaties van de lichtere versies, maar zien er verder identiek uit en spelen ook zo.

TOM CLANCY’S THE DIVISION ****

PS4, XBOX ONE, PC

UBISOFT

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 3 x The Division voor PS4. Kijk snel op pagina 5.

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content