DE KOE: OLGA

Peter Van den Eede, Natali Broods en Willem de Wolf doorploegden Anton Tsjechovs oeuvre, inclusief de liefdesbrieven aan zijn vrouw Olga, en schreven een stuk op ‘Tsjechovleest’. Olga wordt een tragikomisch Koestuk over een familiereünie in een oude villa waar de gesprekken stinken naar amoureuze spanningen, generatieconflicten, rivaliteit, geldzucht en achterklap. Sien Eggers, Ans Van den Eede en Michael Vergauwen spelen mee.

Vanaf 20/9, dekoe.be

LAIKA & PICCOLI PRINCIPI: UMAMI

Voor kookprogramma’s een tv-hit waren, was het ‘kooktheater’ van Peter De Bie al populair. Onder meer met Peter Verhelst bedacht De Bie voorstellingen die een genot waren – en zijn – voor alle zintuigen. Nu slaat hij de handen in elkaar met Piccoli Principi en trakteert op een culinaire circustheaterreis langsheen alle mogelijke smaken en geuren. Komt dat proeven!

Vanaf 20/9, laika.be, piccoliprincipiteatro.it

ABATTOIR FERMÉ & VLAAMSE OPERA: TRISTAN UND ISOLDE

‘Tijd om een onmogelijk op te voeren liefdesopera op te voeren!’ vond men bij de Vlaamse Opera. Dus bedenkt Stef Lernous momenteel een horrorverpakking voor Richard Wagners Tristan und Isolde. Hij wil het publiek de visuele wow-ervaring geven die past bij vijf uur ‘muziek die zo perfect is dat je eigenlijk je ogen kunt sluiten’.

Vanaf 21/9, vlaamseopera.be, survivingwagner. tumblr.com, abattoirferme.be

NTGENT: VALS

Een kattig zussendrama van topauteur Lot Vekemans. De ene zus is een televisiester, de andere is een theateractrice. Samen veroorzaken ze een dodelijk verkeersongeval en ze belanden in de cel. Daar krijgen ze bezoek van de kroongetuige. Johan Simons regisseert Elsie de Brauw, Betty Schuurman en Bert Luppes in een theaterthriller waarin de personages uit alle macht hun geweten sussen.

Vanaf 6/9, ntgent.be

THEATER ANTIGONE: LANGE DAGREIS NAAR DE NACHT

Een gezinsdrama pur sang. Vader was ooit een succesvol acteur, moeder is een junkie en de twee zonen des huizes blinken uit in niets. Desondanks zien ze elkaar graag. Offline-regisseur Peter Monsaert ensceneert deze klassieker van Eugene O’Neill. Het wordt theater met een filmisch randje. Tania Van der Sanden en Jos Verbist zijn moeder en vader. Ook Toneelgroep Amsterdam voert dit stuk trouwens op, met Ramsey Nasr als een van de zonen.

Vanaf 27 september, antigone.be

Vanaf 18/9, tga.nl

ROSAS & ICTUS: VORTEX TEMPORUM

Kan wiskunde poëtische dans opleveren? Dankzij Anne Teresa De Keersmaeker kunnen we die vraag positief beantwoorden. Zij ontrafelde Vortex Temporum, een compositie die de tijdsbeleving tracht te verklanken, en gebruikte de muzikale lijnen – net wiskundige patronen – als uitgangspunt voor de bewegingspatronen. Zes dansers en acht muzikanten voeren de choreografie uit.

Vanaf 6/11, rosas.be, ictus.be

SKAGEN: DE KLEINE OORLOG

I have a dream‘, zo sprak Martin Luther King. Valentijn Dhaenens verwerkte die en andere wereldvermaarde speeches in zijn bejubelde monoloog De grote mond. Met De kleine oorlog breit hij daar een vervolg aan. Hij zoomt in op een veldhospitaal tijdens de Eerste Wereldoorlog en laat de dokters, verpleegsters, gewonde soldaten en moeders aan het woord.

Vanaf 20/11, skagen.be

NIGEL WILLIAMS: NIGEL WILLIAMS BEKEN(D)T – BART CANNAERTS: WANNEER GAAN WE NOG EENS BOWLEN?

Het wordt een plezant najaar, want zowel Nigel Williams als Bart Cannaerts brengt een nieuwe show. Williams vraagt zich af hoe moeilijk het is om te lachen met échte ellende. Onderwijl probeert Cannaerts goedgemutst om te gaan met de zinloosheid van het bestaan.

Vanaf 10/10, nigelwilliams.be

Vanaf 14/11, bartcannaerts.be

BARRE WELDAAD: ACQUA AZZURRA

AKO Literatuurprijswinnaar Peter Terrin schrijft een stuk over een man die na de dood van zijn dochtertje op de dool is en troost zoekt in de armen van een oude geliefde. Naast troost zaait het weerzien ook twijfel en frustratie. Dit stuk over moeilijke levenskeuzes (en de gevolgen ervan) wordt vertolkt door Ina Geerts, Wouter Hendrickx en belofte Line Pillet.

Vanaf 7/12, barreweldaad.be

TONEELHUIS & FC BERGMAN: VAN DEN VOS

Dit wordt hét theaterfeestje van het najaar. FC Bergman – onder anderen Stef Aerts, Mattteo Simoni, Marie Vinck – zet de sexy tandjes in de epische dierenfabel Van den vos Reynaerde en krijgt gezelschap van klasbakken Viviane De Muynck, Gregory Frateur en Dirk Roofthooft. Josse De Pauw schreef de tekst, Liesa Van der Aa en het Berlijnse ‘genre-crossing solistenensemble’ Kaleidoskop spelen de muziek.

Vanaf 5/12, toneelhuis.be, fcbergman.be

DOOR JONAS BOEL, DIMITRI DEWEVER, ELS FIERS, FREDERIK GOOSSENS, GERT MEESTERS, DAVE MESTDACH, RODERIK SIX EN ELS VAN STEENBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content