RENÉ CLÉMENT

FR-IT. 1960, MET ALAIN DELON, MAURICE RONET, MARIE LAFORÊT. 20.55 – FRANCE 3

PLEIN SOLEIL

‘Zijn talent is dat van een simulator en zijn stijl bestaat altijd uit het imiteren van talent’, aldus een onverbiddelijke François Truffaut over René Clément, de regisseur van films als La Bataille du rail, Le diable au corps en Jeux interdits. Met Plein soleil tekent Clément anders wel voor een van de beste verfilmingen van de Amerikaanse misdaadschrijfster Patricia Highsmith. Het is een adaptatie van The Talented Mr. Ripley, het in 1955 gepubliceerde eerste boek uit de populaire vijfdelige serie over de amorele moordenaar en dief Ripley, die in opdracht van een bezorgde Amerikaanse vader naar Europa trekt waar hij de zoon van de man, een rijke playboy, vermoordt en zijn identiteit aanneemt.

In tegenstelling tot Anthony Minghella’s verfilming uit 1999 met Matt Damon en Jude Law legt Clément minder de klemtoon op Highsmiths homoseksuele ondertoon, maar dat wil niet zeggen dat deze misdaadfilm met veel aandacht voor mooie jonge lichamen niet de degelijkheid van een elegante klassieker heeft. Het is ook de film die een internationale ster maakte van de toen 25-jarige, oogverblindend knappe Alain Delon. De schitterende, heldere beelden van de zonovergoten landschappen en de somptueuze locaties aan de Italiaanse kust zijn van de grote Henri Decae, de vrolijke score van Fellini-kompaan Nino Rota.

Day of the Evil Gun ** Jerry Thorpe, VS 1968. Grijsaard Glenn Ford is het cowboyspelen moe, maar wanneer zijn vrouw en twee dochters door de Apachen gekidnapt worden, moet hij nog eens in het zadel. Geen topper, wel vakwerk, deze in Mexico opgenomen western die nogal schatplichtig is aan Ford The Searchers. (14.30 – BBC 2) The Four Feathers *Shekhar Kapur, VS 2002. Heath Ledger op zoek naar eerherstel. Niet de eerste, maar ook niet de slechtste verfilming van Masons historische roman, dit robuust en gedreven verteld koloniaal heldenepos over vriendschap, loyaliteit, verraad en moed in Soedan annex episch Victoriaans melodrama. (23.15 – La Deux) I Want You *** Michael Winterbottom, GB 1998. Passie, geweld en verraad in een kleine Britse kuststad of genrekameleon Winterbottoms geslaagde uitstap in de misdaadfilm. De plot draait om een pas uit de gevangenis ontslagen kerel die terugkeert naar zijn obsessionele liefde, een jonge haarkapster (Rachel Weisz). De filmtitel van deze bijzonder stijlrijke film noir-thriller, gefotografeerd door Kieslowski-cameraman Slawomir Idziak, is een verwijzing naar een song van Elvis Costello. (23.30 – VT4)

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content