Dinsdag, 20.40 – Canvas

Dat koken op tv bijzonder populair is in Vlaanderen, is nergens zo goed te zien als op dinsdagavond. Dan krijg je immers eerst Komen Eten voor de kiezen op VT4, waarna zowel vtm als Canvas zijn eigen kookprogramma voorschotelt: respectievelijk De Beste Hobbykok van Vlaanderen en het tweede seizoen van Plat Préféré met Jeroen Meus, sinds vorig jaar ook bekend als de foutste kok van Vlaanderen. Neen, oké, dat is echt het laatste grapje dat we zullen maken over de hele rel rond de forel in botersaus van Hitler. Tenslotte heeft Meus vorig jaar al meer dan genoeg modder over zijn hoofd gekregen en heeft zijn inschattingsfout toen sowieso een veel te lange schaduw geworpen over wat toch een van de toppers van 2008 was. Dus schluss damit!

We zijn ook blij dat Plat Préféré het gild van kookprogramma’s opnieuw komt vervoegen, want De Beste Hobbykok van Vlaanderen trekt ons week na week minder aan. Van bij de start was het al weinig meer dan een talentenjacht die bijna toevallig in de keuken was verzeild, en de makers proberen nu zo hard om het vuur op te stoken – door te focussen op de stress van de kandidaten of de onderlinge rivaliteit – dat het koken steeds meer op het achterplan verzeilt. Ik geloof dat programma simpelweg niet. Ik geloof niet dat de finalisten echt de beste kandidaten zijn die men kon vinden – zeker als je het niveau zag van de deelnemers die het in Chef vs Vlaanderen opnamen tegen Jeroen De Pauw. Dat ze de meest telegenieke hobbykoks zijn, die het best passen in de vooraf vastgelegde categorieën van de reality-tv – het übercompetitiebeest (Michel), de nonchalante flierefluiter (Gust), de jonge charmeur (Tim)… – geloof ik dan weer wel.

Het ingrediënt dat ontbreekt in De Beste Hobbykok, dat heeft Plat Préféré in overvloed: waarachtigheid. De passie waarmee Meus praat over eten en de mensen van wie hij het lievelingsgerecht klaarmaakt, spat van het scherm af, en dat zorgt ervoor dat je met plezier zit te kijken. Je kunt je afvragen of het enthousiasme dat Meus aan de dag legt als hij Inger Nilsson, ‘de echte Pippi Langkous’, ziet, nog gezond is op zijn leeftijd, maar hem gelóven we tenminste wel.

Voor de culinair geïnteresseerden is Plat Préféré ook stukken interessanter. Het toeval wil dat Meus in de tweede aflevering, waar hij in de voetsporen van Armand Pien trad, ‘sole meunière’ op tafel zette, een Franse klassieker waar de kandidaten van De Beste Hobbykok zich enkele weken geleden ook aan moesten wagen. Het verschil kon niet groter zijn: terwijl in De Beste Hobbykok de meeste praktische informatie verloren ging in de overdreven dramatische aanpak – de kandidaten moesten bijvoorbeeld koken op een vuurtje op de Zeebrugse kade – kon Meus alles wél rustig en helder uitleggen. De conclusie: hoe meer kookprogramma’s er zijn, hoe meer Plat Préféré erbovenuit steekt.

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op FOCUSKNACK .BE

Door Stefaan Werbrouck

‘Het ingrediënt dat ontbreekt in ‘De Beste Hobbykok’, dat heeft ‘Plat Préféré’ in overvloed: waarachtigheid.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content