Dinsdag 27/10, 20.40 – Canvas

In een strak gespannen Bruce Lee-aflevering, gaat Jeroen Meus de confrontatie aan met het gastronomische lichtgewicht tofu. Tja, wie zijn helden wil eren, moet er iets voor over hebben. Meus over smakelijke koala, zijn nog te ontplooien kungfukunsten en – het moest er ooit van komen – onze dagdagelijkse Vlaamse kost.

Heb jij een band met Bruce Lee?

Jeroen Meus: Welke jongen heeft er géén band met Bruce Lee? Hij is simpelweg een jeugdheld, hoewel ik moet toegeven dat ik voor de rest geen uitgebreid arsenaal aan helden heb. Toen tijdens het brainstormen zijn naam viel, waren we het op de redactie wel meteen eens dat hij in de reeks móést zitten.

Tijdens de aflevering rond Bob Marley zagen we hoe je je aan een van ’s werelds strafste pepers waagde. Heb je in Hongkong een gevechtssport aangedurfd?

Meus: Zolang het met eten te maken heeft, zal ik wat ze me voorschotelen, zeker proberen. Kungfu daarentegen – een mooi pseudoniem voor ‘op uw bakkes krijgen’ – laat ik liever aan mij voorbijgaan. (Lacht)

‘Plat Préféré’ wordt algemeen bejubeld. Wat onderscheidt jouw kookprogramma van de rest?

Meus: We blijven trouw aan onze visie. We willen de kijker laten zien waarop hij recht heeft: authenticiteit en vakmanschap. Als we in de aflevering van Bob Marley proberen te vissen, tonen we onze kijkers ook dat het niet lukt. Bovendien ga ik er prat op om geen karikatuur van mezelf neer te zetten. Ik ben geen ’toffe jonge gast’, maar wel een vakman. Plus: het concept was mijn idee. Ik zie het een beetje als een kind – een dat wel een pak intellectueler en straffer is geworden dan ik had gehoopt.

‘Plat Préféré’ lijkt soms haast een cultuurprogramma. Is dat jullie ambitie?

Meus: Eigenlijk niet. In de huidige reeks komt het cultuuraspect trouwens minder aan bod dan in het eerste seizoen. Ik ben van mening dat je niet moet doen waar je niet goed in bent. Je kunt mij bijvoorbeeld niets vragen over de Peloponnesische oorlog, wat zou ik dan een cultuurprogramma in elkaar steken? (Lacht)

Bruce Lees plat préféré is een gerecht met tofu, werk je daar zelf soms mee?

Meus: Nooit. Mijn eerste reactie was: ‘Moet ik nu echt zeventien uren in een vliegtuig zitten voor tofu?’ Het klinkt me nogal geitenwollensokkenachtig in de oren. Maar ik moet bekennen dat ik er in China echt heel erg lekkere geproefd heb. Uiteindelijk draait alles om de context. Een koala zou me zelfs kunnen smaken, zolang het maar binnen de juiste cultuur en traditie geserveerd wordt.

In hoeverre zegt een plat préféré iets over iemands persoonlijkheid?

Meus: Eigenlijk zegt het altijd hetzelfde over een persoon, namelijk wat zijn roots zijn. Bruce Lee heeft dan wel heel wat jaren in de VS gewoond, het is typisch dat zijn lievelingsgerecht uit China komt, waar hij zijn kinderjaren doorbracht.

Jouw plat préféré is Vlaamse kost?

Meus: Uiteraard. Ik zou eerst witlof in de oven noemen, maar dan krijg ik meteen spijt dat ik niet mosselen zei, of rode kool met worst, of steak met frieten of aardappelen met net te veel zout. Bovendien krijg je ook als kok na een tijd je buik vol van kaviaar en kreeft. Als je thuiskomt, snak je naar gewone kost. Tenslotte ga je als journaliste evenmin voor je plezier ’s avonds je man interviewen.

Daphne De Wit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content