Pixies

PAZ LENCHANTIN (l.): 'Ik zou er geen probleem mee hebben om mijn plek weer aan Kim Deal af te staan.' ©

Aan de cappuccino en pralines met opper-Pixie Black Francis en nieuwe bassiste Paz Lenchantin. Onderwerpen: afgeschoren schaamhaar en plattelandshoertjes.

Space is minder the place op Head Carrier, het tweede album van de herenigde Pixies, dat anderhalve maand geleden uitkwam. Maar zanger Charles ‘Black Francis’ Thompson berijdt wel zijn andere stokpaardjes: geschiedenis en seks. De titel verwijst naar heiligen die met hun eigen afgehakte hoofd in hun handen bleven bekeren. En de song Um Chagga Lagga vermeldt zowaar het Waalse gewest.

BLACK FRANCIS: (citeert) ‘Black coal night in Wallonia sticks.’ Pakweg twintig geleden reden we door België in een busje of zoiets toen ik in de verte in de duisternis een rood lichtje zag branden. Toen we eenmaal het betreffende gehucht in the middle of nowhere hadden bereikt, zag ik tot mijn verbazing een huis met een groot raam op de eerste verdieping, en daarachter een vrouw van plezier. Mijn kennismaking met rurale prostitutie, haha! Los daarvan vond ik ‘Wallonia’ ook een mooi woord.

De beste nieuwe song op Head Carrier is misschien wel Oona. Waar gaat die over?

BLACK FRANCIS: (heeft hier geen zin in) Ik weet het niet. Laat iedereen er maar op los interpreteren. Paz, wat denk jij?

PAZ LENCHANTIN: Jezus, geen idee. De regel die het voor mij doet is ‘I wanna be in your band’. Wanneer ik die zin meezing, denk ik aan het kind in mezelf dat in een groepje wilde spelen. Dat opkeek naar andere groepen, zoals ook Pixies.

Charles, toen jullie oorspronkelijke bassiste Kim Deal drie jaar geleden Pixies vaarwel zei, heb je naar eigen zeggen je schaamhaar afgeschoren, om ‘een nieuw begin te markeren’. Met welk ritueel heb je de officiële inlijving van Paz kracht bijgezet?

BLACK FRANCIS: (negeert de vraag) Ik was van plan het vanavond wéér af te scheren, wat zeg je daarvan?

LENCHANTIN: Ik doe dat aan de vooravond van élke tour. (hilariteit) Ja zeg, rockmuziek is zweten. Het geeft me een gevoel van frisheid.

Verrassend genoeg staat er een song over Kim Deal op de nieuwe plaat: All I Think about Now. Een suggestie van Paz, kennelijk.

BLACK FRANCIS: (glimlacht) Ja. Met dank aan haar vrouwelijke intuïtie.

LENCHANTIN: Het was een ingeving van het moment. We waren bijna klaar in de studio en hadden nog een song zonder tekst. Toen het tijd was om te bepalen waarover die moest gaan, hebben Charles en ik een héél serieus gesprek gehad in de zithoek.

BLACK FRANCIS: Omdat ik al had besloten dat zij dat nummer zou zingen. Het was de hele tijd al de bedoeling haar een lead vocal op de plaat te geven, maar Paz is niet het type dat daar zelf naar zal vragen.

LENCHANTIN: Als Kim bij de band was gebleven, had ik hier niet gezeten. Dit is een droomjob en dat weet ik maar al te goed. Daarom vroeg ik Charles om een ‘dank je, Kim’-tekst te schrijven.

Dat wilde je zelf niet doen?

LENCHANTIN: Ben je gek?! Waarom zou ik dat doen als ik een meesterlijke tekstschrijver aan mijn zijde heb? (nerveus lachje)

BLACK FRANCIS: Je moet begrijpen dat het iets helemaal anders was dan Paz die een helemaal zelfgeschreven song zou aandragen. All I Think about Now bevat ingrediënten van ons allebei. Zij de muziek en de insteek, ik de tekst.

LENCHANTIN: Ja, het gaat niet over mij maar over ons. De hele band.

En hoe: ‘If I could go to the beginning / I would be another way / Make it better for today.‘ Een ontroerende hand in eigen boezem. En weer maar eens een bewijs dat, ondanks jullie bekende strubbelingen, je altijd een boontje voor Kim hebt gehad, niet?

BLACK FRANCIS: Ach, ik heb gewoon de deur genomen die Paz me had aangewezen. Ze stelde me een missie voor en die heb ik geaccepteerd.

LENCHANTIN: Dat heb je zeker. Meteen na ons gesprek die avond ben je naar boven gegaan en de volgende morgen lag de tekst voor me klaar. Ik heb er geen letter aan veranderd.

BLACK FRANCIS: Het schreef zichzelf allemaal. Omdat ik niet inga op specifieke herinneringen, maar me alleen maar door een algemeen gevoel heb laten leiden.

Twee jaar geleden zei je dat de deur voor Kim Deal altijd openstaat, mocht ze willen terugkeren. Ik weet niet of Paz dan nog zo dankbaar zou zijn?

LENCHANTIN: Ik zou er geen enkel probleem mee hebben om mijn plaats weer aan Kim Deal af te staan. Op voorwaarde dat zij voortaan All I Think about Now zingt. (gelach)

‘I try to think about tomorrow / But I always think about the past’, schrijf je in datzelfde nummer, Charles. Voel je je ooit geïntimideerd door wat je jongere zelf allemaal heeft klaargespeeld wanneer je aan nieuwe songs begint?

BLACK FRANCIS: Een beetje. Maar dat is een gedachte waar ik niets mee opschiet, toch? Als ik me daaraan zou vastklampen, ga ik in een neerwaartse spiraal de dieperik in. Dat is een angst die je moet negeren. Ik zal schrijven wat ik schrijf. Hard werken, hard proberen. Dat is alles wat je kunt doen. Het is een cliché, maar ik kan alleen maar mijn best doen. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat je door de mand valt. Maar als je een echte artiest bent, gebeurt dat nu eenmaal soms. Niets om bang voor te zijn.

Wat mis je, terugkijkend op de vroege jaren van Pixies?

BLACK FRANCIS: De chaos, misschien. Tegenwoordig is Pixies een tot in de puntjes georganiseerde band en in feite wil ik het niet anders. Toch was er iets aan die omstandigheden toen, eind jaren tachtig in Boston… Nou ja, je kunt die niet zomaar opnieuw creëren. Hoogstens kun je dat proberen. In het cafécircuit gaan toeren, dat zou me nog wat lijken.

PIXIES

Op 25/11 in de Lotto Arena, Antwerpen. Alle info: lotto-arena.be Head Carrier is uit bij Pixiesmusic/PIAS.

door Kurt Blondeel

‘Als ik iets mis van onze begindagen, dan misschien wel de chaos.’ Black Francis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content