Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Na een sabbatperiode van zowat twee jaar heeft folkmuzikant Philippe Robrecht een nieuwe cd uit, simpelweg ‘Robrecht’ getiteld.

door Stefaan Werbrouck

Philippe Robrecht staat op 5 augustus op de Lokerse Feesten. Info: www.lokersefeesten.be. Zijn nieuwe cd ‘Robrecht’ is uit bij LC Music.

Weer onder de mensen?

Dat is toch wat te sterk geformuleerd. Het is niet alsof ik in de voorbije twee jaar niet meer voor een publiek gestaan heb: de optredens zijn gewoon doorgegaan via nevenprojecten. Alleen het creatieve proces heb ik even losgelaten omdat daar zoveel energie mee was gemoeid. De praktische omkadering slorpte te veel tijd op. Het engagement om naar een album toe te werken en daar een reeks concerten aan vast te koppelen, kon ik op den duur niet meer opbrengen.

Die rustperiode was dus meer dan welkom.

Zeker, na tien jaar zonder omkijken met muziek bezig te zijn, was ik wel aan een break toe. Gewoon om afstand te nemen van wat ik in het verleden heb gedaan en om een duidelijke kijk te krijgen op de toekomst. Om erachter te komen waar ik nu precies naar toe wil.

En dat is?

Muziek maken waar wat meer power en een goede groove in zit, gecombineerd met elementen uit de Ierse en Keltische folk. Dat is een nieuwe richting waarin ik me goed voel en verder wil werken, binnen de mogelijkheden die dit land biedt natuurlijk.

Het nieuwe album is minder autobiografisch dan vroeger. Nog een manier om afstand te nemen?

Via vorige albums heb ik al meer dan genoeg over mezelf kunnen vertellen. Ditmaal wou ik me verplaatsen in een of ander personage, zoals fictieschrijvers dat doen. Ik had die stap nodig, om wat meer een vagebond te zijn en me te kunnen uitleven via allerlei scenario’s. En natuurlijk ben je minder kwetsbaar als je niet voortdurend over je eigen leven zingt.

Deze zomer treed je op tijdens een aantal festivals. En daarna een theatertournee?

Dat ligt niet zomaar voor het grijpen. Enerzijds moeten heel veel muzikanten de theaters afschuimen, gewoon om te overleven, zodat de agenda al snel volgestouwd zit met allerhande projecten en hobbygroepjes. Anderzijds moet je vandaag de dag twee jaar op voorhand een programma indienen voor een theatertournee. Er worden momenteel wel gesprekken gevoerd om in 2003 en 2004 in theaters in Vlaanderen en Nederland op te treden, maar deze winter zullen we vooral via het clubcircuit in leven moeten blijven.

Een terugkeer naar ‘Tien Om Te Zien’, waar je carrière begon, zit er niet in?

In 1991, toen ik startte met een Nederpop-groep, was er nu eenmaal dat televisiecircuit waar Vlaamse acts hun opwachting maakten en daar kon je niet onderuit. Maar qua profiel was dat niets voor mij. De ellende was dat je in programma’s als ‘Tien Om Te Zien’ moest optreden tussen een hoop rotzooi waar je totaal geen voeling mee had. En ik wil ook niet van koers veranderen, enkel en alleen om te scoren.

Je begint dus weer van nul.

Daar heb ik zelf voor gekozen. Ik wil weer iets vanonder uit opbouwen door op te treden in theaters, in clubs of op festivals. Al de rest interesseert me niet meer. Men heeft mij al gevraagd om opnieuw op televisie te komen, maar ik denk er niet aan. Ook al heeft dat dan gevolgen voor de cd-verkoop. Ik wil niet worden opgenomen in een wereld waarvoor ik achteraf gezien eigenlijk allergisch ben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content