PETER GABRIEL ***

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

WAT?

Ja, nú is Peter Gabriel even hip en populair als catecheselessen, maar eind jaren tachtig gingen zijn platen even vlot over de toonbank als bananen en komkommers in de kantine van de vrouwengevangenis. Dat had weinig te maken met zijn verleden bij Genesis, de progrockgroep die hij bestierde met Phil Collins en waarin hij afwisselend figureerde als vleesgeworden zonnebloem of witgekalkte alien from a galaxy far far away. Aan zijn eerste paar soloplaten lag het evenmin: die waren even toegankelijk als Pluto met het openbaar vervoer. Maar één single veranderde in 1986 alles voor Peter Gabriel. Met Sledgehammer sloopte hij de muur van onbegrip en beukte hij in één moeite door naar de mainstream. Watskeburt? Terwijl zijn huwelijk uit elkaar viel, bouwde Gabriel zijn eigen studio in the countryside om er een jaar lang hypergeconcentreerd aan So te werken: een plaat waarop hij zijn liefde voor soul en wereldmuziek botviert, maar met de hulp van producer Daniel Lanois en drummer Stewart Copeland ook een groovy sound ontwikkelt die het op de radio én op MTV uitstekend blijkt te doen. Tel daarbij gastoptredens van Youssou N’Dour, Laurie Anderson en Kate Bush – Dolly Parton weigerde – en je hebt een klassieker zoals er in de mainstream van de jaren 80 maar weinig zijn gemaakt.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Vooral dankzij de massale airplay voor Sledgehammer op MTV stoot de plaat door naar de eerste stek in de Britse albumcharts en een verdienstelijke tweede in de Amerikaanse. Rolling Stone vat de muzikale merites van So nog het beste samen: ‘That So would finally bring Peter Gabriel commercial success is an extremely positive sign for the acceptability of intelligence on the airwaves and in pop music in general.’ En nu u weer!

EN VANDAAG?

Vijfentwintig jaar later zijn er van So twee reissues in de aanbieding. Voor de actieve ontdekker is er een driedubbele versie met een concertopname in Athene uit 1987, op cd én dvd. Voor de meerwaardezoeker is er een heuse deluxe edition, bestaande uit vier cd’s, twee dvd’s – waaronder een Classic Albums-aflevering over de plaat – en twee vinylplaten met onder meer de outttakes Courage, Sagrada en een alternatieve versie van Don’t Give Up. Voor de echte snob zit er ook een salontafelboek bij.

CUI BONO?

David Sylvian heeft véél van Peter Gabriel geleerd, net als Seal, Sting en natuurlijk Elbow. Voor Build a Rocket, Boys! ging Guy Garvey zelfs geregeld bij Peter Gabriel op consultatie in dezelfde home studio waar So is opgenomen.

Peter Gabriel ***

So

Pop

Peter Gabriel Ltd. / Eagle Rock

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content