Paul Baeten
Paul Baeten Columnist bij Knack Focus

P.B. GRONDA, van wie onlangs de nieuwe roman Wanderland is verschenen, duikt elke week in de populaire cultuur.

Het heeft natuurlijk weinig zin, maar stel je maar eens voor dat je in je jonge jaren in de jaren zestig hebt geleefd. En zelfs in je oude jaren. Wat een tijd, wat een omslag in het midden van dat decennium. De oude wereld buiten en de muziek luider.

De meeste mensen zullen zeggen: ja, maar dat was toen, en nu zijn het ook vernieuwende tijden.

Och ja. We maken onszelf wijs dat elektrische auto’s echt alles gaan veranderen, dat is waar. En het internet gebeurde, waardoor ik dit in de zon kan schrijven en geen deadline mis. Dus goed. Punt voor het internet, dan.

Maar technologie even daargelaten zijn het natuurlijk helemaal geen vernieuwende tijden. Ik meende even geleden een bepaald soort naderend kookpunt te voelen bij de bevolking, maar ik vrees dat de temperatuur alweer gedaald is.

Je vraagt je toch af waarom. Je vraagt je echt af waarom.

Weet je wat het is? Er wordt geen moeite meer gedaan door overheden en macht in het algemeen om een verhaal te vertellen. Ze zeggen eigenlijk letterlijk: ja, het is waar, we rippen je af waar je bij staat. Sorry not sorry.

Panama papers, de aanpak van de bankencrisis, de fiscale immobiliteit, het negeren van de publieke opinie in grote dossiers. Vroeger kwam er nu en dan nog een mannetje op tv. Moest zich dan verontschuldigen of tenminste wat uitleggen.

Niet meer zo.

En de bevolking heeft die poker meegespeeld en heeft op bluf verloren. Want niemand vindt het de moeite om echt brokken te maken. De balans weegt nog door naar genoegzaamheid en de erg natuurlijke voorkeur voor vrede en status quo.

En dan kan ik niet anders dan denken aan mijn moeder, en hoe ik haar tijdens ongeveer de volledige jaren negentig plaagde om haar hippie-ideetjes.

Enkel om vandaag vast te moeten stellen dat ik, misschien echt extreme klederdracht even niet meegerekend, een verloren hippie ben. En ik heb lang genoeg van een contracultuur deel uitgemaakt om contraculturen erg te kunnen relativeren, maar fucking hell, ze deden tenminste wat.

Al was het blij zijn, op blote voeten lopen en een middenvinger opsteken naar the man.

Een probleem vandaag is dat iedereen die ouder is dan tien jaar dat een onnozele houding vindt. Want doe toch maar normaal, of je hebt straks geen job bij weet ik veel. KPMG. Of een leuke start-up waar je een iPad Air krijgt.

Het machtsdenken is nu overgenomen door haast de hele populatie. Dat is toch te gek voor woorden? We hebben geen macht, goed, maar we gaan gewoon echt hard doen alsof dat wel zo is en misschien komt het dan wel ooit in orde.

Ik denk dat er op die manier mensen ooit van gebouwen zijn gesprongen, ervan overtuigd dat ‘het vliegen dan wel vanzelf zou komen’.

Dus breng de hippies terug. Verstoor de orde. Maak het de elite niet zo vreselijk gemakkelijk. Laat je niet zomaar vertellen wat mag en niet mag. We verzekeren en beschermen ons dood. Niemand wil in voortdurende chaos leven, maar we zijn echt veel te ver doorgeslagen naar de andere kant. Steek bloemen in je haar. Ga ergens op straat liggen. En dan zullen we nog eens pokeren.

P.B. GRONDA

DOE TOCH MAAR NORMAAL, OF JE HEBT STRAKS GEEN JOB BIJ WEET IK VEEL. KPMG. OF EEN LEUKE START-UP WAAR JE EEN IPAD AIR KRIJGT.

Partner Content