Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Slapen met The Boss – Patti Scialfa, de halve trouwboek van The Boss, bewijst op haar derde soloplaat dat ze óók puike songs in de vingers heeft.

Play It As It Lays SonyBMG roots

Drie jaar geleden blikte Patti Scialfa terug op haar muzikale vormingsjaren met 23rd Street Lullaby, een sentimental journey naar het New York van de jaren 70. Scialfa probeerde er in haar levensonderhoud te voorzien als dienster en kluste ’s avonds bij in het concertcircuit van Greenwich Village, de côté bohémien waar ene Robert Zimmerman tien jaar eerder al zijn eerste stapjes richting eeuwige roem had gezet. Sindsdien is het razendsnel gegaan voor de uitgeweken Jersey girl. Enkele opgemerkte backing vocals voor de Rolling Stones deden haar in ’84 terechtkomen bij de E-Street Band, de los-vaste begeleidingsgroep van Bruce Springsteen, waarin de achtergrondzangeres zich al snel naar de voorgrond wist te wringen.

Dat Scialfa het niet veel later amoureus aanlegde met The Boss, maakte haar voor velen letterlijk een bazenpoeper, want behalve de scheiding van zijn toenmalige belle – topmodel Julianne Phillips – betekende hun affaire ook het (voorlopige) einde van de E-Street Band. Wat er ook van zij, missus Springsteen heeft zich intussen ook als soloartieste ruimschoots bewezen en voor de ongelovige thomassen is er nu Play It As It Lays, haar derde langspeler.

Daarop staan tien rustieke countryballads vol weemoedige bespiegelingen over huwelijkse trouw en andere probleemstellingen in de relationele sfeer. Sla er Like Any Woman Would maar eens op na: Scialfa die zich als een mijmerende Emmylou Harris aanschurkt tegen een wiegend lapsteel-motiefje, terwijl op de achtergrond The Staple Singers nog steeds springlevend lijken. The Word en Play Around zijn jazzy folksongs die Lucinda Williams en Rickie Lee Jones groen moeten doen uitslaan, Town Called Heartbreak een ritmische blues met bijbehorend doowop-koortje en Black Ladder een vingeroefening in americana waarmee Scialfa eenieder met intacte traanklieren moeiteloos het water in de schoenen zingt.

Nog een paar van dit soort platen en The Boss mag in háár begeleidingsband gaan spelen.

Download nu

* Like Any Woman Would

* Town Called Heartbreak

* Black Ladder

Vincent Byloo

Partner Content