Portal 2

Multi > Valve / EA

GAMEPLAY9 > GRAFIEK8 > GELUID8

Achtergrond Laat u vooral niet misleiden door het eerstepersoonsaanzicht in deze game: Portal 2 is géén shooter. Er wordt geen kogel afgevuurd, geen vuistslag uitgedeeld én toch is dit innovatieve platformpuzzelspel meeslepender en spannender dan het gros van de titels waarin dat wél gebeurt. De spelmechaniek van deze sequel bouwt voort op die van zijn inmiddels vier jaar oude voorganger, maar de uitwerking en implementatie zijn veel doordachter en uitgebreider.

Verhaal Na een veel te lange kunstmatige slaap ontwaakt het vrouwelijke hoofdpersonage Chell in een volledig tilt geslagen laboratoriumcomplex. Door af te d(w)alen in gangenstelsels, testkamers en futuristische opslagloodsen hoopt ze te kunnen ontsnappen. In haar zoektocht naar de uitgang wordt ze begeleid door de emotionele robot Wheatley, die op unieke en humoristische wijze tot leven komt door het puike stemwerk van The Office-medebedenker Stephen Merchant. Hierbij wordt de supercomputer GLaDOS gewekt, die via allerlei snode beproevingen de vluchtroutes tracht te saboteren, zodat zelfs het vinden van de deur van één kamer een uitdaging wordt.

Teleportatie Het belangrijkste hulpmiddel tijdens uw queeste is de Portal-gun. Met dit apparaat kunt u op vlakke oppervlakten (muren, vloeren en plafonds) tijdelijk twee portalen openen die ruimte en tijd met mekaar verbinden. Zo kunt u bijvoorbeeld een eerste opening creëren op een muur achter u, terwijl u de tweede voorziet aan het plafond boven een hoger gelegen staketsel. Daarna kunt u probleemloos het ene portaal instappen, terwijl u door het andere weer naar buiten stapt, springt of valt. Op die manier kunt u anders onbereikbare locaties bereiken.

Verdict Kubussen verslepen, knoppen activeren, verbindingen ontleden, lasers richten en tijdig reageren zijn enkele van de vele en afwisselende vereisten om vooruitgang te boeken in het synthetische labyrint waarin u opgesloten zit. De puzzels worden soms erg uitdagend, maar nooit onlogisch of onmogelijk complex. Portal 2 mag zonder verpinken een van de meest verfrissende en originele games van dit jaar genoemd worden.

Win 3 x Portal 2 voor PlayStation 3. Zie pagina 6. TRAKTEERT OP KNACKFOCUS .BE

Tekst Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content