Maandag 20/9, 22.30 – Acht. Alle info over de benefiet op 23/9 op www.trixonline.be.Van Free Willy hebt u vast wel al gehoord, van Free West Memphis 3 wellicht nog niet. Dan kunt u daar nu verandering in brengen, want Acht zendt vier avonden na elkaar Paradise Lost uit, een documentaire over een van de meest beruchte moordzaken uit het Amerika van de afgelopen decennia.

De zaak Op 5 mei 1993 wordt de Amerikaanse stad West Memphis opgeschrikt door een gruwelijke misdaad. Drie 8-jarige jongens zijn vastgebonden, verkracht en vermoord, en daarna achtergelaten in de bossen van de Robin Hood Hills. Meteen begint de lokale politie een grote klopjacht op de daders, op de huid gezeten door de lokale en nationale media, en al snel worden drie tieners gearresteerd: Jessie Misskelley (17), Michael “Damien” Echols (18) en Jason Baldwin (16). Onder massale belangstelling moeten de ‘West Memphis 3’ voor de rechter komen, en uiteindelijk worden ze schuldig bevonden aan verkrachting, verminking en moord: de oudste krijgt de doodstraf, de twee anderen worden tot levenslang veroordeeld. Al tijdens het proces ontstaan er grote twijfels over het onderzoek en zijn er geruchten dat de politieagenten, die onder zware druk stonden om de schuldigen te vinden, de bekentenissen van de jongens – van wie er één laagbegaafd is en die vooral in het vizier waren gekomen omdat ze naar heavy metal luisterden – hadden afgedwongen.

De documentaireParadise Lost bestaat eigenlijk uit twee documentaires, die op Acht in vier afleveringen worden uitgezonden. Op maandag en dinsdag is er The Child Murders at Robin Hood Hills, waarin de makers een jaar lang het onderzoek en het proces van de drie tieners volgen – ze mochten zelfs filmen in de rechtszaal – en praten met alle betrokkenen. Het tweede deel Revelations, dat op woensdag en donderdag wordt uitgezonden, dateert van 2000 en gaat over hoe de politieagenten mogelijk bewijsmateriaal over het hoofd hebben gezien en hoe wankel de zaak tegen de drie zogenaamde daders wel is.

De benefietacties De twijfels rond de schuld van de West Memphis 3 zijn eigenlijk alleen maar sterker geworden, zeker met de toegenomen mogelijkheden op vlak van DNA. In de zomer van 2007 werd bijvoorbeeld aangetoond dat de DNA-stalen die bij de lijkjes werden gevonden niet van de beschuldigden afkomstig waren, maar wel van de stiefvader van een van de slachtoffers en een van diens vrienden. Eind vorig jaar lanceerde de moeder van een van de jongetjes – die in Paradise Lost nog helemaal overtuigd is van de schuld van de gestraften – daarom nog een oproep om het proces over te doen. Door de jaren heen hebben veel beroemdheden ook benefietacties op het getouw gezet om de zaak opnieuw te openen. Zo waren onder meer Tom Waits en Eddie Vedder te horen op het album Free the West Memphis 3 uit 2000 en nam Henry Rollins in 2002 een hoop songs van Black Flag opnieuw op voor een benefietplaat. Op 23 september vindt er in de Trix in Borgerhout een speciale ‘rockmis voor het goede doel’ plaats, met optredens van onder meer Creature with the Atom Brain en Josh T. Pearson, waarvan de opbrengst naar de verdediging van de West Memphis 3 gaat.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content