PAPIER, HIER!

Dimitri Dewever medewerker Trends

Tearaway: een van de origineelste platformgames op PS Vita, maakt nu de overstap naar het grote PS4-scherm.

ACHTERGROND

De draagbare PlayStation Vita (12 miljoen verkochte consoles) is voor Sony zeker geen financiële ramp, maar een geduchte concurrent voor de Nintendo 3DS (54 miljoen exemplaren) is hij nooit geworden. Tearaway, van de Londense makers van het knotsgekke LittleBigPlanet, demonstreerde twee jaar geleden op creatieve wijze de technische mogelijkheden van de hardware, maar was evenmin een onverdeelde hit aan de kassa. Wie deze toptitel destijds links heeft laten liggen, krijgt nu een herkansing op PlayStation 4, in een versie die het midden houdt tussen een remake en een uitbreiding.

SPIELEREI

Maar deze Unfolded schuift wel een aantal spitsvondige nieuwigheden naar voren. Zo kun je het spelpersonage voorwerpen ‘uit het tv-scherm’ laten werpen. Raap iets op in de game, til de controller omhoog en vang het, als een balletje dat iemand je toewerpt, op ‘in je controller’. Dat object blijft net zolang bij je tot je het terug – bijvoorbeeld naar rivalen – in de spelwereld slingert. Op dezelfde manier kun je wezentjes in je controller stoppen – door de ingebouwde speaker hoor je ze daar zelfs. Dat zouden eenvoudige gimmicks zijn, als alles niet zo virtuoos in de gameplay geïntegreerd zat.

CONCEPT

Achtergronden, decorstukken, personages: in Tearaway lijkt alles uit papier en karton opgetrokken. Dat geeft de game niet alleen een unieke look, het levert ook een originele gameplay op. Met Atoi of Iota, de twee koeriers uit de originele versie, die eruitzien als wandelende envelopjes, duik je het platformavontuur in. Doel is een boodschap aan ’the You’ – de speler dus – bezorgen in een scheur in de lucht, maar neem van ons aan dat de reis een stuk boeiender is dan de eindbestemming. Het spel maakt daarbij overtuigend gebruik van de touchpad en de lightbar van de PS4-controller. De magie van het PS Vita-aanraakscherm is foetsie.

VERDICT

Tearaway: Unfolded is in de transitie van het kleine Vita- naar het grotere tv-scherm wat van zijn initiële magie kwijtgespeeld, maar de knappere graphics, de inventieve nieuwe besturing en de extra content maken dat meer dan goed. Met de gratis companion-app kun je op je smartphone of tablet overigens zelf content voor het spel ontwerpen, onder meer door foto’s te versnijden. Je kunt zelfs het spelpersonage aanpassen. En dat kan in realtime: terwijl je speelt, gebruikt een vriend annex medespeler de app om zijn knipsels aan de game toe te voegen. Een unieke ervaring!

TEARAWAY: UNFOLDED

PLAYSTATION 4 ? (EERDER AL OP PS VITA)

SCE

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Partner Content