Rock en literatuur: er zit een geweldig – euh – boek in. de korte inhoud.

John Lennon, Nick Cave, Bob Dylan, Leonard Cohen, Patti Smith en Jim Morrison zijn niet de enigen in showbizz die wel eens een tekst plegen. In uitverkoopbakken vind je ook romans, gedichten en essays van onder meer NickyWire ( ManicStreetPreachers), JarvisCocker ( Pulp), BillDrummond ( KLF), ShaneMacGowan ( ThePogues), Johnny Cash, PJHarvey, LouReed en MarcBolan – zijn Warlock Of Love blijft tot vandaag een van de bestverkochte poëziebundels in Groot-Brittannië. Aanraders zijn de autobiografieën van JohnnyCash en de gebuisde muzikant Ed Jones, de teksten en gedichten van LouReed en GilScott-Heron, de non-fictieboeken van Julian Cope, de geschriften van Henry Rollins, het proza van Luc De Vos en – last but not leastNalda Said, de debuutroman van StuartDavid, bassist bij Belle& Sebastian. En er is meer op komst, want zowel MichaelStipe als Bono broeden al een paar jaar op een meesterwerk.

Ook in hun album- en songtitels etaleren muzikanten graag hun literaire kennis. Killing An Arab van TheCure is een klassiek voorbeeld ( Robert Smith ging de mosterd halen bij L’Etranger van Camus), maar de lijst is eindeloos. How To Disappear Completely van Radiohead komt uit de verhalenbundel Never Be Found van DougRichmond, en PearlJam haalde Pilate uit Master And Margarita van Bulgakov, hetzelfde boek dat TheRollingStones inspireerde voor Sympathy For The Devil en FranzFerdinand voor Love And Destroy. Animals van Pink Floyd was dan weer een eerbetoon aan – jawel – Animal Farm van GeorgeOrwell en in Wuthering Heights bezingt Kate Bush de gedoemde liefde van Catherine en Heathcliff, de twee hoofdpersonages uit het gelijknamige meesterwerk van Charlotte Brönte. Van de nieuwe generatie rockers is PeteDoherty het meest belezen: Down In Albion, de titel van zijn debuut met Babyshambles verwijst naar poète mauditWilliamBlake. Op de tracklist staat ook een nummer dat A Rebours heet – een stille knipoog naar de gelijknamige inleiding tot decadentie van Huysmans, die OscarWilde inspireerde voor The Picture Of Dorian Gray. The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy van Douglas Adams leverde tenslotte de titel voor Paranoid Android van Radiohead én voor Don’t Panic van Coldplay.

En dan zijn er nog de artiesten- en groepsnamen natuurlijk. Moby (né Richard Melville Hall) hoefde niet lang na te denken: zijn groot-grootoom was Herman Melville, auteur van Moby Dick. The Bad Seeds komen uit de Bijbel en The Fall (te zien op de Nachten) is de letterlijke vertaling van La Chute, een must read van AlbertCamus over De Rechtvaardige Rechters. Joy Division haalde zijn groepsnaam dan weer uit The House Of Dolls van Katzetnik (een boek over de seksslaven van de nazi’s) en Radiohead noemde zijn merchandiseafdeling W.A.S.T. E – een acroniem van We Await Silent Tristero’s Empire, uit The Crying Of Lot 49 van Thomas Pynchon.

‘DE NACHTEN’ : 26,27 EN 28/1 IN DESINGEL EN PETROL. INFO EN PROGRAMMA: WWW.DENACHTEN.BE

EXTRA OP WWW.FOCUSKNACK.BE : PATTI SMITH OVER HAAR PASSIE VOOR RIMBAUD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content