Dinsdag 4/11, 21.30 – één

Van Fellini tot Lady Gaga, het begrip paparazzi is niet meer weg te denken uit onze door beroemdheden bezeten cultuur. Dat kiekende persmuskiet overigens een lucratief beroep is, bewijst de Britse docu in Koppen XL deze week. En dat Londen het mekka is voor paparazzi ontdekte Tom Waes voor de eerste reeks van Tomtesterom – de bewuste aflevering wordt overigens volgende week maandag herhaald.

Welke drempel moest jij overwinnen om aan de slag te gaan als paparazzo?

Tom Waes: Gêne! Een van mijn opdrachten was Victoria Beckham fotograferen op de luchthaven van Heathrow: van de eerste stap die ze zet tot het moment dat haar wagen wegrijdt. Die weg leek wel een kilometer lang. Toen ik als enige non-stop foto’s nam terwijl Beckham me toe siste dat ik moest opkrassen, kon ik wel door de grond zakken. De Britten zijn daar veel geweten-lozer in. Weet je bijvoorbeeld waarom ze altijd op de hoogte zijn van waar sterren precies zijn? Ze geven daklozen een beetje geld voor eten én een gsm om hen te tippen. En een foto is één ding, het artikel wordt er door een redacteur vaak bij verzonnen.

Geloof jij het verhaal van Britney Spears die een tijdje een verhouding had met een paparazzo?

Waes: Jazeker, paparazzi zitten sterren zo veel op de hielen dat ze praktisch samenleven. Na een tijdje beginnen ze elkaar goed te kennen. Ze hebben elkaar ook nodig, hé. Daarom dat ik niet begrijp dat sommige sterren moeilijk doen. Victoria Beckham mocht dan wel op mij vloeken, tegelijkertijd vertraagde ze een paar keer zodat ik een deftige foto kon nemen. Madonna is daar ook erg professioneel in: die laat de fotografen hun werk doen en maakt zelfs afspraken waar de paparazzi zich dan aan houden.

Na die aflevering van ‘Tomtesterom’ ontketende je in Vlaanderen even een rel door kijkers op te roepen zelf paparazzifoto’s in te sturen. Bleek toen dat Londense toestanden ook in Vlaanderen mogelijk zijn?

Waes: Ik ben daar wel van geschrokken. Onze bedoeling was om geestige foto’s binnen te krijgen, zoals die van Bart De Wever op dat pretparkkonijn. We werden echter overstelpt met stiekem genomen foto’s van bekende Vlamingen op reis of op restaurant. We kregen duizend foto’s per uur binnen. Gelukkig is de gewone Vlaming als paparazzo niet doorgebroken, wat volgens mij bewijst dat het niet in onze volksaard zit.

Ben je het dan niet eens met Marcel Vanthilt en Helmut Lotti dat de Vlaamse roddelpers te ver gaat?

Waes: Ik vind het hier echt nog wel meevallen, hoor. Ik ben het wel eens met Marcel en Helmut wanneer ze aanklagen wat er over Yasmine en Marianne Dupon is geschreven. Daar is de pers écht over de schreef gegaan.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content