Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

DOLCE PAOLO – Met ‘Sunny Side Up’ heeft de jonge funk soul brother Paolo Nutini een warme, gloedvolle en ronduit meesterlijke soulplaat gemaakt.

Sunny Side Up

Soulpop

Warner

Eerst enkele misverstanden uit de weg ruimen.

Eén: Paolo Nutini is geen Italiaanse charmezanger of Siciliaanse chansonnier. U zal hem niet gauw op een blèrend Senza una donna betrappen, noch zal hij ooit op kwelende wijze kond doen van Santa Lucia of Gente di Mare. Neen, Paolo Nutini is een Schot, zij het dan een met Toscaanse roots en alle daarbij horende gevoeligheden voor het vrouwelijke geslacht – maar daarover later meer.

Twee: Paolo Nutini is misschien nog piep – amper 22 lentes jong alstublieft! – maar hij klinkt als een oude wijze bard die het allemaal heeft meegemaakt. Niet alleen is hij behept met een heerlijk hese en doorleefde rasp – alsof zijn stem een halve eeuw in teer, nicotine en single malt whisky heeft liggen marineren – hij beschikt ook over een feilloze neus voor puntige teksten en meeslepende melodieën.

En we zijn duidelijk niet de enigen die er zo over denken. Zijn drie jaar oude debuut These Streets ging zo’n 2,3 miljoen keer over de toonbank en leverde hem, behalve vergelijkingen met Otis Redding en Ray Charles, talloze optredens op als support act van Grote Namen als Paul Weller, Solomon Burke, Led Zeppelin en The Rolling Stones. Maar nu we al enkele weken met zijn nieuwste worp in de cd-speler over ’s lands autostrada’s scheuren, vinden we These Streets nog slechts een flauw aperitief, wegens weinig meer dan een onvoldragen prelude op wat nog komen moest.

Op Sunny Side Up horen we pas écht wat Paolo Nutini in zijn mars heeft, en dat is veel meer dan de brave soulrock die we op zijn eersteling te horen kregen. Samen met zijn vijfkoppige begeleidingsband The Vipers en superproducer Ethan Jones nestelt Nutini zich deze keer netjes tussen de vrolijke soulpop van Jamie Lidell en de hartverscheurende retro-gospel van Ray LaMontagne.

Zo’n elfendertig stijlen en genres passeren de revue, maar elke strofe, elk refrein en elke bijna onhoorbare zucht daartussenin ademen dezelfde warme, gloedvolle authenticiteit van vintage soulplaten uit lang vervlogen tijden. Van het blijmoedig stuiterende skanummer 10/10 – met ?uestlove van The Roots achter de drums – gaat het over akoestische soulballads met orgels en mellotrons als Candy en Coming Up Easy naar onversneden doowop genre No Other Way. En van lichtvoetige folk met Keltische invloeden als Tricks Of The Trade en Worried Man gaat het over de calypso van High Hopes naar een lome countryshuffle als Growing Up Beside You, over zijn highschool sweetheart die hij de voorbije jaren tijdelijk had ingeruild voor een vijf jaar oudere vrouw – die hij op zijn vorige plaat dan weer vereeuwigde in Jenny Don’t Be Hasty.

Maar behalve een Schots-Italiaanse casanova met een tumultueus liefdesleven, is Paolo Nutini een authentieke muzikant die nu – ja nú, maintenant, tout de suite – uw aandacht verdient.

DOWNLOAD

Coming Up Easy

Candy

Pencil Full Of Lead

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content