20.00 – CANVAS

PANORAMA: JIHAD IN BELGIë?

Duiding wordt een prioriteit voor het vernieuwde Canvas, we schreven het vorige week al. En daarom krijgt Panorama, het oude vlaggenschip van de VRT, voor het eerst in lange tijd weer meer middelen. Panorama was jarenlang niets meer dan een doorgeefluik voor buitenlandse reportages, maar vanaf nu komt er één keer in de maand een eigen werkstuk op de buis. En men trapt af met een klapper: in Jihad in België? gaan journalisten Rudi Vranckx en Wim Van Den Eynde na in hoeverre het internationale terrorisme doorgedrongen is in de Belgische maatschappij. En dat blijkt behoorlijk ver te zijn, want de netwerken van terreur strekken zich uit tot in Maaseik, of all places!

Is het echt zo erg gesteld?

Rudi Vranckx: Om eerlijk te zijn: het is hier niet erger dan elders in de wereld. Wij zijn voor de reportage bijvoorbeeld naar Milaan getrokken en daar is de situatie net hetzelfde. Het verschil is dat wij hier in België al vijf netwerken hebben kunnen oprollen. Niet dat we daar euforisch om moeten worden, want zoals de mensen van de veiligheidsdiensten zeggen: het is niet omdat je vijf keer op tijd komt, dat het de zesde keer ook lukt.

Maar onze veiligheidsdiensten leveren goed werk?

Vranckx: Ze investeren veel in human intelligence. Omdat ze de technische middelen niet kunnen betalen, moeten ze wel mensen opleiden die infiltreren in de netwerken en zo kan men goed volgen wat er op het terrein gebeurt. Door de affaires met de GIA (de Algerijnse terreurbeweging die in de jaren negentig sterk aanwezig was in België; nvdr) hebben we natuurlijk ook veel ervaring.

Je hebt veel medewerking gekregen van politie en staatsveiligheid. Was dat moeilijk?

Vranckx: De mensen op het terrein willen graag tonen hoe ze werken, als ze gerust zijn dat jij het correct zult spelen. Het heeft een tijd geduurd, maar we konden ze uiteindelijk overtuigen van onze goede bedoelingen. En daarna hebben ze zich helemaal gegeven: we mochten zien hoe terroristische cellen zijn opgerold, we konden mee met helikopterpatrouilles… Het is naar mijn weten nooit eerder getoond op tv.

Bruce Springsteen Registratie van een optreden van The Boss, in april in New Jersey (13.00 – Canvas) Slank zonder moeite Over leven heeft een lichtjes aangepaste naam – let op de spatie -, een veel beter uitzenduur en brengt vanaf nu wetenschappelijke verhalen waarin mensen centraal staan. De eerste reportage gaat over de wildgroei aan diëten (21.05 – Canvas) Het beloofde land Praatprogramma waarin Nadia Dala acht weken lang prominente buitenlanders opzoekt die van België hun thuisland hebben gemaakt. In de eerste aflevering: Ajit Shetty, de Indische topman van Janssen Pharmaceutica (21.50 – Canvas).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content