Zondag 1/2, 20.10 – Canvas

Wie zou die zogenaamde financiële tovenaars van de grootbanken eens niet op het matje willen roepen? Panorama-reporters Jan Puype en Wim Van den Eynde namen het bankwezen al eens op de korrel in juni – dus nog vóór de grote crash – met Bankgeheimen (nog te zien op Canvas. be). Voor De Fortis-files wisten ze met Herman Verwilst en Gilbert Mittler nu ook voor het eerst enkele ex-topmannen van de bank aan het praten te krijgen.

Hoe hebben jullie die herenkunnen overtuigen?

Jan Puype: Bij onze eerste pogingen zijn we – zoals alle andere journalisten – op een muur gestoten. Maar onze reportage Bankgeheimen was niet onopgemerkt gebleven en heeft voor mond-tot-mondreclame gezorgd. Zodra ex-Fortistopman Valère Croes bereid bleek om te praten, volgden er anderen. Uiteindelijk kregen we toezegging van Herman Verwilst, interim-CEO tot september, Gilbert Mittler, de financiële topman tot eind juli, Jozef De Mey, tot begin vorig jaar de topman van de verzekeringstak en Karel De Boeck, huidig CEO van de Fortis Holding.

Wilden ze hun interviews nietmisbruiken om zichzelf wit te wassen?

Puype: We hebben uiteraard kritische vragen gesteld, en hun antwoorden hebben we ook gecheckt. Allemaal zeggen ze dat niemand in de banksector deze crisis had kunnen zien aankomen. Maar: Bert Bruggink van de Nederlandse Rabobank stelt dat zij in 2006 al doorhadden dat die Amerikaanse ‘rommelkredieten’ een tikkende tijdbom waren en hebben hun aandeel daarin fors afgebouwd. Daar confronteren we de ‘ Wir haben es nicht gewusst‘-bankiers dan mee.

Die bankierpraktijken hebben mensen geruïneerd. Hoe gaan de verantwoordelijke beleidsmakers daarmee om?

Puype: Sommigen van hen zijn in staat om de hand in eigen boezem te steken, zoals je ook zult zien. Die grote bankiers van weleer zijn ook maar mensen van vlees en bloed, met gebreken dus. Alleen kunnen hun gebreken veel meer schade berokkenen dan een fout van een andere mens.

De huisgemaakte ‘Panorama’s’ worden wel eens wat mager genoemd, zoals onlangs die over de twaalf wijzen om België te splitsen. Hoe zit dat nu?

Puype: Ik ga mij niet uitlaten over collega’s, aan Twaalf wijzen heb ik trouwens ook deels meegewerkt. Maar ik kan wel zeggen dat Wim en ik een voorkeur hebben voor dossiers waarvoor je tijd moet maken. Aan deze Panorama hebben we al sinds eind oktober gewerkt, en de aandachtige kijker zal zeker zijn conclusies kunnen trekken over het werk van de bankiers.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content