Film: **** Extra’s * (Columbia Tristar Home Entertainment)

Film. Vier sterren voor Pal Joey, is dat niet een beetje van het goede te veel? Als musical kan deze Columbiaproductie zeker niet tippen aan de klassiekers van MGM – regisseur George Sidney is tenslotte geen Minnelli of Stanley Donen. Het Broadway-origineel uit 1940 was ook een stukje stouter, want om de Hollywoodcensuur van de preutse fifties te kunnen passeren, werden de seksuele toespelingen danig afgezwakt.

Wat Pal Joey dan zo uitzonderlijk maakt? Het is dé Frank Sinatra-musical bij uitstek. In de toneelversie was Joey Evans een danser uit Chicago (Gene Kelly creëerde de rol), in de naar San Francisco verplaatste film wordt deze dwangmatige vrouwenversierder een nachtclubzanger. Sinatra maakt van deze hem op het magere lijf geschreven rol een embleem van fifties cool (dat onafscheidelijk Cavanaugh-hoedje!) Het verhaal van zijn muzikale ambitie en amoureus dilemma (hij weet niet te kiezen tussen Rita Hayworth, de rijke roodharige die hem sponsort en Kim Novak, de somptueuze blondine die hij echt bemint) wordt ons grotendeels verteld via enkele van de beste songs van Rodgers & Hart. Sinatra, toen op het hoogtepunt van zijn zangcarrière, brengt er definitieve vertolkingen van, daarin flink gesteund door de magistrale arrangementen van Nelson Riddle. De beroemdste song The Lady Is A Tramp zingt hij in een lege nachtclub als een serenade voor Hayworth en I didn’t Know What Time It Was, I Could Write a Book en There’s a Small Hotel dipt hij in gevoelens van verlangen, eenzaamheid en spijt. Twee standards worden niet door Sinatra gezongen, maar geplaybackt door Novak en Hayworth, met dank aan de zangstemmen Trudy Erwin en Jo Ann Greer. Hayworth die met deze film een punt zette achter haar Columbiacontract wentelt zich bij Bewitched, Bothered and Bewildered in de liederlijke luxe en Novak, de rijzende ster van de studio, vertolkt een ontwapenend teder My Funny Valentine.

De dvd-transfer is uitmuntend, met een spetterende Technicolorfotografie die zowel de flamboyante neonvulgariteit van de uitgaansbuurt Barbary Coast als de dromerige Nob Hill-locaties in San Francisco tot hun recht doet komen.

Extra’s. De enige noemenswaardige bonus is de leuke originele trailer, gebaseerd op het aparte taaltje van Pal Joey (dat natuurlijk ook verwijst naar het beroemde Sinatra-speak).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content