Ze luisteren naar namen als Huldrefolk, Kludde, Alkerdeel, Klauwaert en – de mooiste – Wapenspraak & Drinkgelag. Uit de songtitels gulpt grimmige poëzie: Koudvuurhaard! Ravenkringen! Als De Carnyr Schreeuwt! Het Zout Der Mistroost! Prachtig, al is het met de muziek – een combinatie van militaris-tische blastbeats, donderende dubbele bassen en een soort trollengekrijs – een beetje zoals met het leren lusten van olijven.

‘In Vlaanderen is pagan metal de jongste jaren enorm opgekomen’, stelt Bart Alfvoet van zwaremetalen.com. ‘Ook folk en viking metal, waarbij je tijdens optredens al eens berenhuiden en drinkhoorns ziet circuleren, zijn hier groot. Niet alles wat daarin gebeurt, is even sterk, maar het slaat wel aan. Waarom? Omdat het vaak naar de Vlaamse geschiedenis en tradities teruggrijpt, en daardoor concreter en verstaanbaarder is dan de meeste andere, rabiaat antireligieuze black metal.’

Alfvoet geeft ruiterlijk toe dat er in deze scene groepen opduiken die indertijd niet goed hebben opgelet in de geschiedenisles. In een reportage van het één-duidingsprogramma Koppen mocht hij vorig jaar nog weerwerk bieden tegen een Duitse journalist die incognito optredens bezocht om zo de opkomst van zogenaamde nationaalsocialistische black metal aan de kaak te stellen. De sensatiezucht viel te snijden – ‘Als je tijdens ’n concert betrapt wordt op filmen, word je zonder twijfel doodgeslagen.’ Een woordje relativering was dus meer dan welkom.

‘Eerlijk gezegd: ik ken in België geen enkele extreemrechtse metalband’, aldus Alfvoet. ‘Uiteraard lopen er wel pipo’s tussen die openlijk fan zijn van buitenlandse bands van dat type. Omdat Belgische groepen vaak in hun voorprogramma’s optreden, worden ze automatisch óók scheef bekeken. Maar het is niet omdat je antichristelijk bent, dat je daarom voor satanist kan doorgaan. Weet je, blackmetalfans zijn meestal heel kritisch en sceptisch, zowel tegenover het linkse als het rechtse politieke idioom. Het is zoals die van Slayer zeggen: ‘We haten alles even erg.’ ( Lacht) Tja, metal is ook provoceren, hé.’

Even een steekproefje. Uit de MySpacepagina van het West-Vlaamse Huldrefolk blijkt dat de groepsleden nadrukkelijk Vlaamsgezind zijn. So what, dat zijn sommige intelligente politici die in Plopsaland al eens een reuzenkonijn berijden ook. Naar aanleiding van een preventief verboden concert in het Nederlandse Roermond van begin dit jaar, waarbij Huldrefolk de affiche zou delen met de Russische antichristelijke band Temnozor, trok de band op zijn blog van leer tegen de ongenuanceerde stigmatisatie. ‘ The first guy who proves that Huldrefolk is political, can have free candy and milkshake‘, stond er te lezen. En wat verderop: ‘ Don’t complain about bad English or I’ll write it in German!’ Geen paniek, brave burgers en televisiemakers: met de nuchtere zelfkennis van onze blackmetaljeugd zit het echt wel goed.

(K.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content