Donderdag 9/6, 0.00 – Canvas

Sinds Ozzy Osbourne als nevenfiguur optrad in zijn eigen docusoap, kent de wereld hem als een wat aandoenlijke seniele rockveteraan. Nochtans was er een tijd dat de komst van Ozzy bij tourcrews en platenbonzen het angstzweet deed uitbreken. Een overzicht.

Als hij niet bij Black Sabbath was beland, was hij wellicht helemaal op het foute spoor verdwenen, houdt ‘The Prince of Darkness’ zelf vol. In zijn jeugdjaren liet hij zich door slechte vrienden overhalen om mee op rooftocht te gaan. Ver had hij het in de branche wellicht niet gebracht, Ozzy werd meteen gesnapt. ‘Doe handschoenen aan om geen sporen na te laten, kreeg ik te horen. Droeg ik toch wel het soort zonder vingertoppen.’ De onfortuinlijke Fantômas kreeg twee maanden cel.

In de bajes pikte hij zijn voorliefde voor tattoos op. Hij tooide er zijn beide knieën met een smilie, ‘aangebracht met een naainaald en fornuissmeer. Die snoetjes zorgden ervoor dat ik elke ochtend lachend wakker werd’.

Ook een met drank doordrenkt toeristentripje naar de Alamo, een oud missiegebouw en monument in Texas, draaide uit op een aanvaring met de wet. Ozzy moest hoogdringend en zette zich dan maar discreet in een hoekje. ‘Sir,’ vermaande een agent hem, ‘wat zou u ervan vinden mochten wij op Buckingham Palace komen plassen?’ Waarop Ozzy: ‘Alsof ik dat zelf nog niet heb gedaan.’ Het sein om een nachtje te brommen.

Dergelijke strapatsen waren ideaal materiaal voor de geweldige rockparodie Spinal Tap. De nep-metalband, met de versterkers steeds op elf, was razend populair onder de rockers die ze persifleerden. Zo ook bij Ozzy, al viel hij wel uit de lucht toen hij vernam dat Spinal Tap een fictieve band is: ‘Echt? Vergeleken met wat wij deden, haalden zij niet eens zo vergezochte stoten uit.’

Dat Ozzy nogal goedgelovig is, bleek toen vrouwlief Sharon hem met een smoesje overtuigde om zich in de bekende afkickkliniek van Betty Ford te laten opnemen: ‘Ze gaan jou daar leren drinken als een echte gentleman.’ Bijgevolg informeerde een bijzonder gemotiveerde Ozzy bij zijn aankomst meteen naar waar de bar zich bevond.

Sharon en Ozzy vormen wél een koppel uit de duizend. Vaak genoeg eert Ozzy zijn vrouwtje omdat ze hem van een vroegtijdige dood behoedde. Het had nochtans niet veel gescheeld of de dankbare echtgenoot had Sharon ooit de nek omgewrongen na een borreltje van vier flessen wodka. De politie werd erbij gehaald om de wurgpartij te verhinderen en drong er bij mevrouw Osbourne op aan om klacht in te dienen. ‘Maar ach, ik besliste dat dit zo een van die dingen is die in een huwelijk wel eens gebeuren’, aldus Sharon.

Halfweg jaren 80 ging Ozzy op tournee met de toen razend populaire Mötley Crüe. Bij een spelletje ‘wie durft meer’ overtrof de toen veertigjarige Ozzy zijn jongere poulains door met een drankrietje een kolonie mieren op te snuiven. ‘Sindsdien besefte ik dat er altijd wel iemand is die je overklast’, liet Mötleybassist Nikki Sixx optekenen.

En daarmee zijn we bij de straffe verhalen aanbeland. De Ozzymythe bij uitstek gaat natuurlijk over die keer dat hij een vleermuis de kop afbeet. Klopt dit nu of niet? Begin jaren 80 had Ozzy de podiumgewoonte ontwikkeld om slachtafval de zaal in te slingeren. Daarop kwam al vlug respons vanuit het publiek. In de Amerikaanse staat Iowa zag Ozzy een projectiel aan voor een rubberen vleermuis en zette er prompt zijn tanden in – het bleek een echt dier. Over het feit of het beestje al dood was of moedig terugbeet, lopen de versies nog steeds uiteen, Ozzy werd niettemin naar de spoed gebracht voor een tetanusspuitje.

Een levend wezen dat naar verluidt wel degelijk door toedoen van Ozzy het hoofd verloor, is een duif. In 1981 was een zoveelste verzoeningspoging belegd met de pakken van de platenmaatschappij. Met het oog op een goede afloop had Ozzy een vredesduif meegenomen. Het gesprek liep echter zo uit de hand dat Ozzy het beestje onthoofdde en het stuiptrekkende lijf richting de tegenpartij slingerde.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content