OZARK ZWEMT

LEEFTIJD 42 SPORT zwemmen UREN PER WEEK 3 ANDERE SPORTEN fietsen, lopen LOCATIE Oostduinkerke © FOTO'S CHARLIE DEKEERSMAECKER

EK, Tour, Olympische Spelen, aan sport is er deze zomer geen gebrek. Wij laten zeven weken lang een Interessante Vlaming aan het woord over de sport van zijn of haar hart. Deze week: Piet Goddaer over zwemmen.

‘Als ik thuis aan het werk ben en de zon zit uit, dan ga ik zwemmen. Het maakt niet uit op welk moment van de dag, zodra het weer het toelaat, moet ik een uurtje baantjes gaan trekken. Ik zwem heel graag, omdat je dan een soort cocon vormt: je zit in een eigen ritme, afgesloten van de buitenwereld. Maar als ik zou moeten kiezen, dan gaat mijn hart wellicht het meeste uit naar fietsen, omdat je op de fiets echt grote, lange tochten kunt gaan maken in de natuur. Omdat je daar veel tijd voor nodig hebt, zorg ik ervoor dat ik in de drukkere weken wel aan mijn uren sport kom door te gaan lopen of te zwemmen. Ik zou het sporten niet kunnen missen, neen. Ik heb het nodig om grote inspanningen te doen, om eens echt te gaan uitwaaien en mijn gedachten te ordenen.

‘Ik luister nooit naar muziek als ik sport. Ik begrijp niet dat mensen dat kunnen. Voor mij is naar muziek luisteren terwijl je aan het lopen of fietsen bent even absurd als met iemand praten met een koptelefoon op. Ik geniet enorm van de stilte tijdens het sporten, het contact met de natuur en je omgeving. In de winter ga ik bijvoorbeeld heel graag ’s ochtends vroeg op het strand lopen, als er niemand is en alleen de wind en de zee je gezelschap houden. Op zulke momenten is muziek toch alleen een nutteloze afleiding? Nu, ik ben daar wellicht atypisch in: ik zal niet snel muziek opzetten om de stilte in huis weg te jagen.

‘Bij mij thuis zijn er op een jaar drie grote feestdagen: Kerstmis, Nieuwjaar en de start van de Tour. (lacht) Van alle evenementen deze zomer is de Ronde van Frankrijk dus datgene wat ik zeker op de voet zal volgen. Dat heb ik altijd al gedaan. Het is een traditie van in mijn jeugd, toen ik samen met mijn vader naar de Tour keek. Van de vlakke ritten durf ik wel eens alleen de aankomst mee te pikken, maar zodra de wielrenners in de bergen komen, ben ik op post. Dan deel ik mijn dag in rond de uitzending van de rit en kijk ik van begin tot einde. Euro 2012 heb ik grotendeels aan mij voorbij laten gaan: daar gaat zo veel aandacht naar alles wat rond het voetbal hangt – het hooliganisme, het gedrag van de supporters – dat ik geen zin meer heb om te kijken. Rond de Tour blijft voor mij een soort romantiek zweven, ondanks alle verhalen die de laatste jaren naar boven zijn gekomen. Bij de Olympische Spelen moet ik nog eens kijken wat er allemaal wanneer wordt uitgezonden. De loopnummers probeer ik altijd te bekijken, zeker de marathon. Of ik zelf een marathon zou kunnen lopen? Kunnen misschien wel, maar ik heb na een training telkens weer zo veel last van mijn knieën en heupen dat ik het eerlijk gezegd niet wil. (lacht)’

VOLGENDE WEEK

LINDE MERCKPOEL

DOOR STEFAAN WERBROUCK FOTO’S CHARLIE DEKEERSMAECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content