Worden onze muzikanten op de boomende livemarkt weggeconcurreerd door buitenlandse groepen? Herman Schueremans, de man die zijn volk naar concerten leerde gaan, meent van niet. ‘Er is gewoon overkill.’

(W.V.D.)

Mijnheer Schueremans, naar verluidt zijn de buitenlandse groepen die Live Nation naar hier haalt zo duur dat niemand nog geld heeft om naar onze jongens te gaan kijken.

Herman Schueremans: ‘Het is allemaal de schuld van de buitenlanders’ – waar heb ik dat nog gehoord? (lacht) Onzin, natuurlijk. Zaalconcerten van Britse en Amerikaanse groepen zijn helemaal niet duurder dan zaalconcerten van Vlaamse groepen. Vergelijk Bloc Party (euro 28), The Hives (euro 22) en Editors (euro 22) maar eens met Hooverphonic (euro 30). Er zijn ook duurdere zaalconcerten, dat klopt. Zeker in de nostalgie-industrie. Maar het publiek dat daarnaar gaat kijken, is heus niet het publiek dat het nu laat afweten voor sommige Vlaamse tournees.

Welk publiek is dat dan wel?

Schueremans: Het publiek dat die Vlaamse groepen deze zomer al drieennegentig keer op allerhande festivals zag spelen. Gratis, of aan een heel lage ticketprijs. Mij niet gelaten, hoor. ’t Is een kleine markt, en iedereen wil leven. Alleen moet je dan niet janken als niemand een paar maanden later nog naar je zaalconcerten wil komen.

Onze muzikanten moeten zich periodiek leren onthouden?

Schueremans: Zoiets, ja (lacht). En niet alleen wat concerten betreft, trouwens. Hoeveel muzikanten zitten niet continu op tv? Ook daar is er een serieuze overkill. Enfin. Ik heb niemand lessen te geven, natuurlijk. Het staat iedereen vrij om op zijn bek te gaan.

Een popfilosoof zei me: ‘Dit moest er een keer van komen. De Vlaamse rock leeft al jaren boven zijn stand.’

Schueremans: Volkomen mee eens. Wat deden veel groepen hier de voorbije jaren? In plaats van een unieke sound te ontwikkelen, wereldsongs te schrijven en internationaal aan de weg te timmeren? Ze gingen allemaal eindeloos in hetzelfde gesubsidieerde circuitje spelen. Omdat daar snel veel geld te rapen viel. Alleen: overdaad schaadt, natuurlijk. En daar beginnen ze nu de gevolgen van te voelen.

Dreigen een paar Britse en Amerikaanse groepen nu niet dezelfde fout te maken? Editors, Bloc Party en Wilco kwamen hier afgelopen jaar tot drie keer toe optreden.

Schueremans: Groepen die in een open markt willen blijven meedraaien, zullen op lange termijn moeten leren denken. Zoveel is zeker. Trop is voor iedereen te veel, hé. Maar laten we toch vooral niet vergeten dat het fantastische tijden zijn. Muziekliefhebbers hebben nog nooit zoveel groepen opgepikt. Van overal ter wereld. De mogelijkheden zijn nog nooit zo groot geweest als nu. Ook voor Vlaamse muzikanten. Ze moesten de wereld verdorie al aan het veroveren zijn, in plaats van hier een potje te zitten grienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content