21.05 – CANVAS

De Britse miljardair Richard Branson wilde het allereerste hotel op de maan openen, Tom Hanks stuurde een smeekbrief naar NASA om mee te mogen op de volgende ruimtemissie, en Lance Bass, een van de plastieken zangers van N’Sync, volgde al een heuse NASA-opleiding: de beau monde droomt steeds harder van een uitje buiten de atmosfeer. Een dure trip die uitsluitend zij zich kunnen veroorloven, dat spreekt voor zich: bij elke lancering van een raket worden letterlijk miljoenen de lucht ingeschoten.

Even leek het erop dat ruimtetoerisme voor iedereen een feit zou worden, toen NASA in 1986 de Amerikaanse onderwijzeres Christa McCauliffe een zitje in de Challenger toewees. De stunt liep helaas faliekant af: enkele seconden na de lancering ontplofte de spaceshuttle. Sindsdien zijn alle officiële plannen rond ruimtetoerisme opgegeven.

Peter Diamandis, een rijke Amerikaanse zakenman, wil het tij nu keren met een privé-initiatief. Hij loofde een prijs uit van 10 miljoen dollar voor de eerste ondernemer die erin zou slagen een tuig te bouwen dat boven de dampkring zou vliegen, en dat exploot bovendien binnen de 14 dagen zou kunnen herhalen. Twintig deelnemers schreven zich in voor de wedloop, en presenteerden sindsdien de wildste voorstellen. Chuck Lauer wil een zakenvliegtuigje uitrusten met een krachtige stuwraket. John Carmack heeft zijn vrienden opgetrommeld om een raket te bouwen die op haar staart kan landen, en Burt Rutan bedacht een geniale oplossing voor de gevaarlijkste fase van elke ruimtereis: de terugkeer in de dampkring. Bij de eerste bemande vlucht zal blijken of zijn idee werkt.

Over Leven volgt vanavond het doen en laten van dit bont allegaartje rijke doe-het-zelvers dat er van droomt om ooit als ‘Major Tom’ tegen ‘Ground Control’ te kunnen spreken.

De geheime code van Agatha Christie Documentaire waarin onderzocht wordt waarom de detectiveverhalen van Agatha Christie (1890-1976) zoveel succes hebben (19.00 – Ned1) Hotspot Iran De spanning rond het kernprogramma van Iran blijft oplopen. Wordt daar de volgende oorlog in het Midden-Oosten uitgevochten? Panorama zoekt het uit (20.00 – Canvas) Around The World in 80 Treasures Door de komst van De Leeuw in Vlaanderen (zie q&a) verhuist de documentairereeks over de schatten van de wereld naar zondagavond (21.40 – Canvas).

G.V.A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content