21.35 – CANVAS

OVER LEVEN: BELGIË BEEFT

Stel u even voor: u zit rustig aan de kerstdis met familie te keuvelen als België plotseling getroffen wordt door een aardbeving die de woonkamer door elkaar doet schudden, het servies over de tafel laat dansen en de kalkoen in de schoot van een of andere tante doet belanden. Vergezocht? Wel, niet als we Wim Schepens van Over leven mogen geloven: volgens zijn documentaire België Beeft kan een zware aardschok veel dichter bij huis gebeuren dan we allemaal denken.

Wim Schepens: In 1692 werd Verviers getroffen door de zwaarste aardbeving die Noord-West-Europa ooit heeft gekend. Seismologen hebben aan de hand van de sporen kunnen berekenen hoe lang het normaal gezien moet duren vooraleer er zich weer een beving voordoet. Zij kwamen uit op een interval van 250 jaar. Nu is zo’n getal natuurlijk relatief, maar het staat toch vast dat België in de niet al te verre toekomst een zware schok zal moeten verwerken. Hoe zwaar? Toch minstens 6.3 op de schaal van Richter, te vergelijken met de aardbeving tien jaar geleden in de Japanse stad Kobe.

Is het schandalig dat ik nog nooit van die aardbeving in Verviers heb gehoord?

Schepens: Neen hoor, ze is volledig tussen de plooien van de geschiedenis verdwenen. Alleen in de streek zelf zijn er nog sporen van. In Verviers is er bijvoorbeeld nog elk jaar een bedevaart naar de plaatselijke kerk, omdat er daar op de dag van de aardbeving een mirakel zou zijn gebeurd. Op een Mariabeeld zou Jezus in de armen van zijn moeder gesprongen zijn (lacht).

Wat zouden nu de gevolgen zijn van zo’n aardbeving?

Schepens: Het epicentrum zou normaal ergens in de dunbevolkte Oostkantons liggen, dus de menselijke tol zou wel meevallen. Economisch zou het echter een ramp zijn. Ingenieurs van de universiteit van Luik hebben me verteld dat België echt nalaat om gebouwen schokbestendig te maken.

Is het toeval dat jouw documentaire wordt uitgezonden tijdens alle acties voor Pakistan?

Schepens: Ja: toen de ramp in Pakistan gebeurde, waren we al volop aan de documentaire bezig. We wilden België Beeft eigenlijk vooral op tv brengen naar aanleiding van de eerste verjaardag van de tsunami.

Dit is Arsenal Canvas gaat op stap met Hendrik Willemyns en John Roan, samen Arsenal, en peilt naar hun muzikale relatie (13.00 – Canvas) Wereldgasten: Willem Dafoe Tweede aflevering van deze ‘Zomergasten voor de winter’. Ditmaal trekt schrijfster Christine Otten naar acteur Willem Dafoe, bekend van onder meer Wild At Heart en American Psycho (21.00 – Ned3) Het Jaar van het Nieuws Terugblik op 2005 door de VTM-nieuwsdienst, met de sterkste reportages en de strafste en meest beklijvende beelden van het jaar (22.15 – VTM).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content