Die Büchse der Pandora (Georg Wilhelm Pabst, D 1929)

Louise Brooks is 23 jaar als Pabst haar de rol van Lulu geeft, object van lust voor een rij oudere mannen van wie de leeftijd schommelt van 30 tot 67 en onder wie zich ook Jack the Ripper bevindt!

À Cass Timberlane (George Sydney, VS 1947)

Spencer Tracy, toen 47, is een rechter uit de hogere klasse die op een dag in zijn rechtbank de 21 jaar jongere Lana Turner ziet verschijnen. Voor hij het goed en wel beseft, trouwt hij met haar, maar het meisje is van armoedige komaf, raakt meer en meer vervreemd en zoekt troost bij Zachary Scott, 33. Dat heb je met het gepeupel, denkt de film.

à Love in the Afternoon (Billy Wilder, VS 1957)

Een klassieker uit de reeks May/December Romances, met de toen 56-jarige Gary Cooper als een oudere tycoon en playboy die smoor wordt op Audrey Hepburn, toen 28.

Õ Vertigo (Alfred Hitchcock, VS 1958)

29 jaar verschilden James Stewart en Kim Novak in deze briljante maar wrede nachtmerrie, over een op rust gestelde detective met hoogtevrees die wordt betoverd door een mysterieuze blondine, haar verliest en zijn obsessie niet kan loslaten.

î Girl with Green Eyes (Desmond Davis, GB 1964)

Een van de gevoeligste portretten ooit van een ‘onmogelijke’ liefde, tussen een jong katholiek boerenmeisje en een veel oudere, gescheiden schrijver (gespeeld door de 24-jarige Rita Tushingham en de 48-jarige Peter Finch). Gootsteenrealisme gebaseerd op Edna O’Briens roman The Lonely Girl.

£ The Arrangement (Elia Kazan, VS 1969)

Faye Dunaway speelt als 28-jarige het liefje van de 53-jarige Kirk Douglas in deze orgiastische popartstudie van de midlifecrisis. Deborah Kerr is de in gescheiden bed slapende echtgenote die zich meer als Kirks moeder gedraagt.

û I Walk the Line (John Frankenheimer, VS 1970)

Bizarre zedenstudie over een moreel strikte, makkelijk oordelende sheriff (Gregory Peck, 54) ergens in een zuidelijk hol, die smoor wordt op de meer dan een kwarteeuw jongere dochter (Tuesday Weld, 27) van een illegale stoker. Hij begint een affaire, maar raakt verstrikt in zijn eigen net van orde en fatsoen.

Breezy (Clint Eastwood, VS 1973)

Breezy is een 17-jarig flower power-meisje dat liftend rondtrekt, maar bij een verlegen, gescheiden man van middelbare leeftijd belandt. William Holden was 55, de 20-jarige Kay Lenz kreeg het laatste woord: ‘I don’t understand why people make such a big fuss about age. It just proves you’ve been around longer than I have.’

ô Manhattan (Woody Allen, VS 1979)

Allen is 44 jaar als hij dit meesterwerk maakt, waarin hij zichzelf opvoert als een cynische comedy-schrijver die na de scheiding van zijn lesbisch geworden vrouw (Meryl Streep, 14 jaar jonger) bij een tiener (de 26 jaar jongere Mariel Hemingway) een nieuwe romance zoekt, maar toch meer ‘diepgang’ vindt bij een dertiger (de 11 jaar jongere Diane Keaton).

Noce Blanche (Jean-Claude Brisseau, FR 1989)

Het jaar voordien had Catherine Breillat in 36 Fillette Jean-Pierre Léaud en Etienne Chicot, respectievelijk 44 en 39, naar de pijpen doen dansen van de 16-jarige Delphine Zentout (in de rol van de 14-jarige Lili). Maar Brisseau won toch de prijs van de castingstunt: kindvrouw Vanessa Paradis is een 17-jarige scholiere die smoor wordt op haar 50-jarige leraar, een superieur acterende Bruno Cremer.

Door Jo Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content