Avatar en The Hurt Locker zijn met elk negen nominaties de grote favorieten bij de Oscaruitreiking begin maart. Maar wie werd over het hoofd gezien? De tien grootste verliezers.

1 (500) Days of Summer

De inventiefste romantische komedie in jaren werd straal genegeerd en kreeg zelfs geen nominatie in de categorie ‘Origineel Scenario’.

2 Clint Eastwood

Morgan Freeman en Matt Damon zijn genomineerd als acteurs, maar dat Invictus niet opduikt bij Beste Film of Beste Regisseur is een affront voor Eastwood.

3 Star Trek

Door de categorie ‘Beste Film’ tot tien titels uit te breiden, werd plaatsgemaakt voor populairdere films. Star Trek werd genoemd als een blockbuster die een nominatie zou krijgen, maar twee sf-films was blijkbaar te veel.

4 Julianne Moore

Met vier nominaties in het verleden is Moore bij de Academy graag gezien, maar haar rol in het bejubelde A Single Man van Tom Ford kon de leden niet overtuigen.

5 Nine

Deze musical moest de nieuwe Chicago worden en kon bogen op bekende namen als Nicole Kidman, Daniel Day Lewis, Judi Dench en Penélope Cruz. Die laatste kreeg een nominatie voor haar bijrol, maar verder moet Nine het doen met enkele kleinere categorieën.

6 The Hangover

Deze komedie over een fout gelopen vrijgezellenfuif was in de VS de verrassendste hit van 2009 en daarom werd voorspeld dat hij genomineerd zou worden. Hij maakt echter enkel kans op een prijs voor Beste Song.

7 Avatar

Goed, Avatar is niet over het hoofd gezien, maar de acteurs uit de film zijn nergens te bespeuren en ook het scenario van Cameron bleek niet goed genoeg voor een nominatie. Al kunnen we dat geen verrassing noemen.

8 Fantastic Mr. Fox

Wes Anderson kreeg voor zijn eerste animatiefilm meteen een nominatie, maar zijn bewerking van Roald Dahls kinderboek werd toch te licht bevonden voor de categorie ‘Bewerkt Scenario’.

9 Viggo Mortensen

Hij werd met zijn rol in The Road vooraf als underdog beschouwd en dat bleek correct: Mortensen moest het afleggen tegen Clooney en co.

10 De Helaasheid Der Dingen

Tot slot nog een streepje patriottisme: dat Felix Van Groeningens film niet eens op de longlist stond en de Nederlandse draak Oorlogswinter wel, doet pijn.

Bekijk fragmenten uit deze films op focusknack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content