OSCAR WATCH

Volgende week, op 24 januari worden de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt. Wij meten alvast de temperatuur op in de belangrijkste categorieën.

DOOR STEFAAN WERBROUCK

BESTE FILM

Vroeger waren er vijf genomineerden, dan twee jaar lang tien en nu wordt het iets daartussenin: elke film die op minstens vijf percent van de stemformulieren als beste wordt genoemd, krijgt immers een nominatie, maar ook de titels die vaak als tweede of derde worden genoemd maken een kans. Vier films lijken in ieder geval al zeker van een vermelding: Hugo van Martin Scorsese, The Artist, de stille film van Michel Hazanavicius, The Descendants, de nieuwe van Alexander ‘ Sideways’ Payne en The Help. Ook The Girl With The Dragon Tattoo van David Fincher maakt een goede kans, net als War Horse van Spielberg. The Tree of Life van Terrence Malick, onlangs nog door de Belgische critici uitgeroepen tot beste film van 2011, is een gok, aangezien die in de prijsuitreikingen die aan de Oscars voorafgaan nauwelijks genomineerd werd.

BESTE REGISSEUR

Logischerwijze vallen hier dezelfde namen als in de vorige categorie, van Scorsese of Hazanavicius tot Fincher en Spielberg. Omdat The Artist de grootste kans lijkt te maken op een bekroning als Beste Film en Hazanavicius zo onbekend is, zouden de leden weleens geneigd kunnen zijn om oude en gerespecteerde rot Scorsese hier te belonen, ook al omdat die 3D artistiek heeft opgewaardeerd. Ook Woody Allen, wiens Midnight in Paris in de VS enthousiast is onthaald, wordt genoemd, al zou hij wel eens de bekende naam te veel kunnen worden. Outsider: Nicolas Winding-Refn van Drive. Algemeen bejubeld, maar misschien net iets te blits voor het stempubliek. Overigens: tussen de namen die genoemd worden, zit geen enkele vrouw.

BESTE ACTEUR

Moneyball valt wellicht af voor Beste Film/Regisseur, maar hoofdrolspeler Brad Pitt is een zekerheid. En aangezien hij in zowat alle voorgaande uitreikingen genomineerd was én won, lijkt hij ook op weg naar zijn allereerste Oscar. De grootste concurrentie komt van George Clooney ( The Descendants) en Jean Dujardin ( The Artist). Ook Leonardo DiCaprio zal ongetwijfeld genomineerd worden voor zijn prestatie als FBI-baas J. Edgar Hoover in J. Edgar, al waren de recensies voor de film in de VS allerminst laaiend. Het veelgeprezen Tinker Tailor Soldier Spy lijkt dan weer overal af te vallen, maar als de film één nominatie binnenhaalt, dan wel in deze categorie, voor Gary Oldman.

BESTE ACTRICE

Als je Margaret Thatcher (Meryl Streep) of Marilyn Monroe (Michelle Williams) speelt, weet je nog voor de opnames dat je genomineerd zult worden. De andere grote kanshebbers zijn Glenn Close (die in Albert Nobbs een vrouw speelt die zich als een man voordoet), Tilda Swinton ( We Need to Talk About Kevin) en Viola Davis ( The Help), die ook het meest kans maakt op een Oscar als de leden voorbij haar huidskleur kunnen kijken. Outsider: Rooney Mara ( The Girl with the Dragon Tattoo), die zich alvast bij de Golden Globes tussen de grote namen kon wurmen.

BESTE BUITENLANDSE FILM

Door de mogelijke nominatie voor Rundskop van Michaël Roskam is dit een categorie waarnaar bij ons reikhalzend uitgekeken wordt, maar in de VS ligt er natuurlijk niemand van wakker. Voorspellingen zijn extra moeilijk, omdat er van de ingezonden films niet veel in Amerika uitkomen en het kiescomité ze speciaal moet gaan bekijken. Het Iraanse A Separation, het Poolse In Darkness (van Agnieszka Holland, die ook voor de Amerikaanse tv werkt en al eerder genomineerd was met Europa, Europa) en het Libanese Where Do We Go Now? Iijken zekerheden, voor de rest ligt het open. Voor wat het waard is: van de Amerikaanse journalisten die zich aan een voorspelling wagen, is er niemand die aan Rundskop denkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content