Orgeljoke is exact wat u nodig hebt

Instagram is weer een fenomeen rijker: de zeventigjarige Joke Meijer uit het Nederlandse Vlaardingen heeft er in amper twintig dagen tijd tienduizenden harten veroverd. Op haar account @orgeljoke deelt ze orgelcovers van klassiekers als You’ll Never Walk Alone en House of the Rising Sun met haar vurige fans.

Hoe ben je op dat simpele, maar geniale idee gekomen?

Joke Meijer: Ik ben longpatiënte en moet dus extra voorzichtig zijn. Van al dat binnenblijven ga je snel aan nare dingen denken. Mijn zoon zei: ‘Ma, ga toch gezellig keyboard spelen.’ Dat ben ik dan maar beginnen te doen. Ik neem de filmpjes op met mijn mobiel, stuur ze door naar mijn zoon en hij zet ze vervolgens op mijn Insta.

Wanneer besefte je dat je een fenomeen aan het worden was?

Meijer: Na een paar dagen deelde een of andere dj een filmpje, waardoor ik plots heel veel nieuwe volgers kreeg. Sindsdien is het niet meer gestopt. Intussen ben ik al een paar keer op televisie geweest, ben ik geïnterviewd door Paul de Leeuw en krijg ik continu telefoon van de pers. Gisteren belde er zelfs iemand toen ik een filmpje aan het opnemen was. Ik heb mijn telefoon dan maar even uitgezet.

De reacties zijn haast extatisch. Waarom slaan je filmpjes zo aan, denk je?

Meijer: Iedereen zit zich binnen te vervelen en zoekt naar manieren om de tijd te doden. Er zijn veel betere keyboardspelers, maar ik denk dat mijn volgers vooral waarderen dat ik op mijn zeventigste zulke vrolijke liedjes speel. Veel mensen reageren dat ze blij worden van mijn filmpjes en erop dansen. Of dat ze er goed van slapen. Daar doe ik het voor. Af en toe krijg ik zelfs complimentjes dat ik er goed uitzie!

Zelf beleef je er duidelijk ook plezier aan.

Meijer: O ja, ik vind het heerlijk. Het geeft zin aan mijn dagen. Ik heb een nare tijd achter de rug. Eind januari is mijn man overleden, en nu kan ik ook al niet naar buiten. Wanneer ik die filmpjes maak, heb ik even geen tijd om te piekeren. En pas op, ik ben er toch dagelijks een paar uur mee bezig. Soms maak ik er zelfs meerdere per dag en wissel ik tussendoor van outfit.

Blijf je doorgaan tot het coronavirus weg is?

Meijer: Ja, zolang ik voldoende bladmuziek heb en mensen het leuk vinden. Veel volgers vragen me om live te spelen, maar dat zie ik niet zitten. Als mensen op mijn vingers kijken word ik nerveus en gaan mijn handen trillen. (denkt na) Ach, wanneer iedereen weer aan het werk is, zal de interesse vanzelf wel weer afzwakken. Ik zal altijd muziek blijven spelen, want het is mijn lust en leven. Maar laat me dat maar lekker in mijn kamer doen.

Orgeljoke is exact wat u nodig hebt
Orgeljoke is exact wat u nodig hebt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content