Orange Is the New Black – Seizoen 7

De vijftien maanden celstraf die Piper Chapman (Taylor Shilling) ooit kreeg voor het smokkelen van een tas vol met drugsgeld sleepte wel héél lang aan. Toch gaan na zeven seizoenen van de populaire vrouwengevangenisreeks Orange Is the New Black – een van Netflix’ allereerste paradepaardjes – de celdeuren definitief dicht. Tijd dus om afscheid te nemen van uw favoriete bajesklanten, en dat zijn er nogal wat. Showrunner Jenji Kohan (Weeds, GLOW) liet in de loop der jaren meer dan 75 vrouwelijke personages van allerlei leeftijden, etnische achtergronden en seksuele geaardheden opdraven.

Piper, de idealistische blondine met wie het allemaal begon, werd op het einde van seizoen zes naar buiten begeleid, klaar om een nieuw leven te beginnen. Ze moet nog wennen aan de wereld buiten de gevangenismuren. Zal ze haar herwonnen vrijheid aangrijpen om haar memoires neer te schrijven, naar analogie met Piper Kerman, de vrouw op wier relaas de reeks gebaseerd is? Of heeft ze daarvoor haar geliefde Alex te hard gemist?

Sommige van Pipers celgenoten zitten een stuk dieper in de ellende. De latina Blanca (Laura Gómez) mocht eveneens haar cel verlaten, al belandde zij niet in de armen van haar partner maar in die van de gevreesde Immigration and Customs Enforcement, kortweg ICE. Het op winst beluste privébedrijf PolyCon, dat de Litchfield-gevangenis heeft overgenomen, beschikt nu immers ook over detentiecentra voor migranten.

Orange Is the New Black lijkt in zijn laatste seizoen de bittere realiteit te omarmen: wie een donkere huidskleur heeft, wordt door het systeem genadeloos uitgespuwd. Taystee (sterk vertolkt door Danielle Brooks) kijkt aan tegen een levenslange celstraf en een mogelijk doodvonnis voor een misdaad die ze niet heeft gepleegd. De jonge zwarte vrouw werd aangeduid als de zondebok van de drie dagen durende gevangenisopstand die het volledige vijfde seizoen in beslag nam. In de nasleep van die rellen verhuisde heel wat volk van Litchfield Penitentiary naar een andere, zwaarbewaakte gevangenis. Taystee kreeg ook de moord op cipier Piscatella, die getroffen werd door friendly fire tijdens een politieraid, in de schoenen geschoven.

Het laatste seizoen van Orange Is the New Black lijkt te zullen eindigen met een blik op het huidige politieke klimaat en het bijbehorende sociale onrecht in de VS. Of staat de gevangen vrouwen toch nog een vorm van gerechtigheid te wachten?

Vanaf vrijdag 26/7, Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content