OPRAH WINFREY: TERI HATCHER’S DESPERATE SECRET

16.30 – VIJFTV

In het maartnummer van het Amerikaanse glamourblad Vanity Fair deed Teri Hatcher voor het eerst een boekje open over het geheim dat ze al haar hele leven meedroeg. Als kind werd de hoofdrolspeelster van Desperate Housewives seksueel misbruikt door haar oom Richard Hayes Stone. Jarenlang had ze gezwegen, tot ze in 2002 hoorde dat een ander slachtoffer van de man – een 14-jarig meisje uit België dat een tijdlang samen met haar familie naast Stone had gewoond in de Verenigde Staten – zelfmoord had gepleegd. Daarop trok ze naar de politie om er anoniem te getuigen over de misdaden van haar oom jaren voordien. ‘Een bekentenis had mijn carrière natuurlijk schade kunnen berokkenen’, vertelde Hatcher in Vanity Fair. ‘Ik heb er een dag lang over getwijfeld, maar dan wist ik: ik zal dit meisje niet in de steek laten omdat ik bang ben voor mijn eigen imago.’ Dankzij haar getuigenis had het Amerikaanse gerecht eindelijk genoeg bewijsmateriaal om Stone te arresteren: de man bekende uiteindelijk vier gevallen van misbruik en werd veroordeeld tot veertien jaar cel. ‘Ik hoop hiermee het goede voorbeeld te geven’, zei Hatcher tijdens een persconferentie voor de Women Worlds Awards enkele weken na haar interview in Vanity Fair. ‘We mogen niet zwijgen. Elke bekentenis kan een grote hulp zijn en zelfs de redding betekenen van zovele anderen.’

Nadat Vanity Fair verschenen was, probeerden alle Amerikaanse talkshows Hatcher ertoe te overhalen om haar verhaal nog eens over te doen op televisie. De primeur ging uiteindelijk naar Oprah Winfrey, die in haar show begin mei een interview mocht afnemen. Daarin vertelt de actrice niet alleen over het seksuele misbruik, maar ook over haar ongelukkige huwelijk met acteur Jon Tenney, van wie ze begin 2003 scheidde. Zo onthult ze dat ze nog precies weet wanneer haar acht jaar oude dochter werd verwekt, omdat zij en Tenney dat jaar maar één keer seks hadden gehad. Een mens zou van minder wanhopig worden.

La stanza del figlio HHH Nani Moretti, IT 2001. Moretti was vooral bekend van semi-autobiografische, sterk politieke films. In dit hartverscheurende drama over een bourgeoisfamilie uit een Italiaans kuststadje die geconfronteerd wordt met de dood van hun zoon leren we een heel andere Moretti kennen: intiem, sober, tactvol, subtiel en nooit pathetisch (23.05 – La Deux) l Italian for Beginners H Lone Scherfig, DK-Zweden 2000. Ook dit is een Dogma-film, zowaar een romantische komedie over het effect van een taalbad op het kwik van de ziel van zes eenzame Denen. Sterk vertolkt, maar soms te honingzoet (23.45 – Canvas) l Dans la nuit HH Charles Vanel, FR 1929. Vanel, een monument van de Franse film, was al een gevierde komiek toen hij zijn eerste en enige film draaide: een wat vergeten, indertijd slecht onthaalde sombere nachtmerrie over de liefdesproblemen van een arbeider met een misvormd gezicht (Vanel) (0.25 – Arte) l The Truman Show HHHH Peter Weir, VS 1998. Jim Carrey is de acteur in zijn eigen levensshow. Aanstekelijke fantasie en allegorie over reality-tv en de allesoverheersende macht van het medium tv (0.35 – BBC 1) l Permis de penser Interview met de Spaanse filmregisseur Pedro Almodóvar, wiens laatste film Volver in competitie speelt op het Filmfestival van Cannes (zie ook pagina 8) (23.10 – Arte).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content