Woensdag 25/3, 20.40 – vtm

Vtm is vanaf deze week alive withThe Sound of Music. In de nieuwe talentenjacht Op zoek naar Maria gaat Koen Wauters – euhm – op zoek naar Maria, ofwel een zangeres die de hoofdrol kan spelen in de Vlaamse versie van The Sound of Music. Music Hall zet momenteel een nieuwe productie van de bekende musical op poten, waarvan er in het najaar 80 voorstellingen zullen worden gespeeld, en de winnares van het programma mag daarin de rol van Maria spelen.

Op zoek naar Maria is een bewerking van een Brits format. De BBC ging vorig jaar samen met musicalmogol Andrew Lloyd Webber al op zoek naar de nieuwe Julie Andrews in How Do You Solve a Problem Like Maria, dat uitgroeide tot een daverend succes. Webber zelf nam in het programma de rol van ‘God’ op zich, de man die – nadat publiek en jury zich hebben uigesproken – de uiteindelijke knoop mag doorhakken over welke kandidaten afvallen en wie er verder mag. In de Vlaamse versie neemt de Nederlandse musical- en theaterproducent Albert Verlinde die taak op zich; de jury bestaat dan weer uit Frank Van Laecke, regisseur van onder meer Daens, Linda Lepomme, jarenlang directrice van de musicalafdeling van Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, en Peter De Smedt, stemcoach van Clouseau en directeur van de musicalafdeling van het Brusselse Conservatorium.

Toen How Do You Solve a Problem Like Maria in Groot-Brittannië op tv kwam, weerklonk er heel wat kritiek uit de musicalwereld, die vreesde dat een dergelijke talentenjacht de sector in een slecht daglicht zou stellen. In ons land voelen musicalsterren en -makers zich sowieso al stiefmoederlijk behandeld, en de weinige professionals die Vlaanderen heeft, houden ook hun hart vast voor Op zoek naar Maria. ‘Ik hoop dat het geen soort Idool gaat worden, waarbij het meer om populariteit dan om talent zal gaan’, vindt Ann Van den Broeck, die dankzij Steracteur Sterartiest bekendheid verwierf bij het brede publiek. ‘Musical is in Vlaanderen door hard werk aan een opmars bezig: nu de indruk geven dat iemand zomaar de hoofdrol kan krijgen, zou die evolutie de doodsteek kunnen geven. Maria is overigens een van de zwaarste musicalrollen die er zijn. Maar als men het goed aanpakt, kan Op zoek naar Maria natuurlijk ook een stimulans betekenen voor de Vlaamse musical.’

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content