The Lord of the Rings

Warner Home Video

Ruim twintig jaar vóór Peter Jackson een The Lord of the Rings maakte van vlees en bloed, was er deze half-geaborteerde animatieversie van Ralph Bakshi, die met zijn KNT-cartoons Fritz the Cat en Heavy Traffic de avondvullende Amerikaanse tekenfilm bestookte met misdaad, seks en gettogeweld. Half geaborteerd, omdat wegens gebrek aan succes van dit eerste deel (gebaseerd op de romans The Fellowship of the Ring en The Two Towers) het tweede deel van een geplande 240 minuten-saga er nooit is gekomen.

Bij gebrek aan extra’s op deze dvd, komen we helaas niets te weten over de productie-achtergronden of de heftige weerstand van de fanatieke Tolkien-puristen.

Deze geanimeerde Lord of the Rings komt in dit computertijdperk al een beetje archaïsch over, maar anno 1978 was de aangewende techniek revolutionair. De film werd eerst grotendeels ‘live’ opgenomen met acteurs in Spanje, daarna werden de gefotografeerde beelden via het doordrukprocédé omgezet in meer dan een kwart miljoen geschilderde en getekende beelden. De fusie mist eenheid en gelijkvormigheid, zoals ook de diverse tekenstijlen met elkaar vloeken. De boze geesten en demonen zijn grillig expressief, terwijl de Hobbits een karakterloze zoetheid vertonen die je meer associeert met Disney-dwergen. Mede door het gedurfde gebruik van kleur en clair-obscur stralen de actietaferelen een toverachtige grandeur uit, nog versterkt door de uitmuntende score van Leonard Rosenman.

P.D.

In de Ban van de Ring – De reisgenoten. Wegwijzer tot Midden-aarde

Jude Fisher, Het Spectrum, 72 blz., 914 fr. (E 22,65)

De officiële, geautoriseerde wegwijzer bij het eerste deel van Peter Jacksons trilogie, is een visuele rondleiding door de landschappen, plaatsen, personages en artefacten van The Fellowship of the Ring. Tussen de elfen, dwergen en orks vindt u een dubbele uitklappagina met de kaart van Midden-aarde. Fraaie, soms pagina-grote kleurenfoto’s maar vrij ouderwetse lay-out.

P.D.

In de Ban van de Ring. Het officiële filmboek

Brian Sibley, Het Spectrum, 120 blz., 724 fr. (E 17,95)

Alle acteurs geven commentaar op hun personage, maar het meest leerrijke in dit officiële souvenirboek zijn de vergelijkingen tussen de aquarellen van de Britse kunstenaar Alan Lee voor de geïllustreerde editie van In de Ban van de Ring en de beelden van Peter Jackson. Voorts bijdragen over het creëren van de landschappen uit Tolkiens boeken, de rekwisieten en de problemen om personages van aanzienlijk verschillende grootte in dezelfde scène te laten opdraven. Plus: alles wat u weten wilt over tovenaarsbaarden en elfenoren.

P.D.

FOCUS trakteert

Wij geven tien cadeau-pakketten weg van The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. U krijgt de Nederlandse vertaling van het eerste deel van de trilogie, De Reisgenoten, plus de ingebonden rijkelijk geïllustreerde Wegwijzer tot Midden-aarde, de cd van de knappe soundtrack van Howard Shore, de affiche van The Fellowship of the Ring die vast een felbegeerd collector’s item wordt en de dvd van de animatieversie van The Lord of the Rings van Ralph Bakshi uit 1978.

Bel, vóór dinsdagmiddag 25 december, naar 0900-20 888 (keuzenummer 01).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content