OOST, WEST, CINEMA BEST

EISENSTEIN IN GUANAJUATO!

Reizen zonder verloren bagage, zonnebrand of campings vol luidruchtige Hollanders? Het kan. Zes goede redenen om vreemd te gaan in de cinema.

EISENSTEIN IN GUANAJUATO!

Gids

Peter Greenaway

Bestemming

Guanajuato, Mexico

Vertrek

8 juli

Reisthema

Een les filmgeschiedenis met piemels

Peter Greenaway heeft zich de laatste vijftien jaar vooral beziggehouden met experimentele films omtrent het werk van kunstschilders als Rembrandt en met zijn multimediaal Tulse Luper-project, dat bestaat uit films, dvd’s, cd-roms en tentoonstellingen. Que viva Eisenstein! is zijn meest narratieve film in jaren en vertelt het (min of meer) ware verhaal van legendarisch Russisch regisseur Sergej Eisenstein, die in 1931 naar Guanajuato trok om er Que viva Mexico! te maken. Hij voltooide de film nooit, maar als we Que viva Eisenstein! mogen geloven, was de tournage op zich een memorabele gebeurtenis. Expressieve sets, knallende kleuren, intellectuele kolder, exquise muziek plus wat homo-erotiek: Greenaway is terug van – nooit helemaal – weggeweest.

TU DORS NICOLE

GIDS

Stéphane Lafleur

BESTEMMING

Québec, Canada

VERTREK

8 juli

REISTHEMA

Roy Andersson in Franssprekend Canada

Met En terrains connus (2011) toonde Lafleur al interesse in het ennui van het leven in de voorsteden van Canada, doorbroken door absurde humor. In Tu dors Nicole gaat hij verder op dat elan. Nicole (Julianne Côté) heeft het huis van haar ouders een zomer lang voor zich alleen. Buiten rondhangen met een vriendin lijkt ze niet van plan veel te doen in de broeierige hitte, tot ze ongewenst bezoek krijgt van haar broer. Een droogkomisch portret van adolescente verveling, in strakke zwart-witkaders.

LA ISLA MÍNIMA

GIDS

Alberto Rodríguez

BESTEMMING

Andalusië, Spanje

VERTREK

15 juli

REISTHEMA

Something is rotten in the state of Spain

Twee Madrileense flikken werken anno 1980 samen om de verdwijning van twee zusjes in een Andalusisch dorp te onderzoeken. Dat concept doet een beetje denken aan de serie True Detective, maar ook de geest van David Fincher is voelbaar in deze thriller, die zijn plot aanwendt om het Spanje van vlak na Franco te analyseren. La isla mínima won zowat elke filmprijs die er in Spanje te winnen is (tien Goya’s, negen CEC’s en een handvol awards op het festival van San Sebastián) en zou wel eens de El secreto de sus ojos (2009) van dit jaar kunnen worden. El secreto de sus ojos zegt u niets? Haal die dan vooral eerst in.

IN GRAZIA DI DIO

GIDS

Edoardo Winspeare

BESTEMMING

Salento, Italië

VERTREK

29 juli

REISTHEMA

Veel zon, lekker eten, jammer van het gezelschap

Een Milanese familie raakt haar fortuin kwijt en moet een nieuw leven opbouwen op een boerderij in het symbolisch genaamde Finis Terrae in het diepste zuiden van Italië. Zon, een ongehaast tempo en – het is een Italiaanse film – acteurs die op tijd en stond hevig gesticulerend tegen elkaar uitvallen zijn de ingrediënten van deze saga over leven, liefde en lijden in tijden van crisis.

THEEB

GIDS

Naji Abu Nowar

BESTEMMING

Hidjaz, Saudi-Arabië

VERTREK

12 augustus

REISTHEMA

Op survival in de Eerste Wereldoorlog

Anno 1916 wordt de tienjarige Theeb (‘Wolf’) door zijn bedoeïenenstam uitgekozen om een Engelse soldaat door de Arabische woestijn te begeleiden in wat nu Saudi-Arabië heet. Wat die soldaat precies als opdracht heeft, weet hij niet, waardoor de gevaarlijke tocht die hij onderneemt een tragisch absurde dimensie krijgt. Theeb is een deugdelijk klassieke avonturenfilm over een jongen die plots volwassen moet worden, maar hij vertelt ook over een scharniermoment in de geschiedenis van de Arabische wereld. Sinds eind vorig jaar doet de film, met prachtige woestijndecors, de ronde van de festivals met behoorlijk wat succes: de Jordaanse, maar in Engeland opgegroeide regisseur Naji Abu Nowar viel zelfs in de prijzen in Venetië.

MUSTANG

GIDS

Deniz Gamze Ergüven

BESTEMMING

Marmara, Turkije

VERTREK

12 augustus

REISTHEMA

Meisjes, ze maken ons zo zot, meneer

Vijf zusjes in een dorp in Noord-Turkije vieren het begin van de vakantie door te gaan zwemmen, samen met enkele jongens. Volstrekt onschuldig allemaal, maar wanneer ze thuiskomen, spreekt het hele dorp er schande van. ‘Als er iemand aan twijfelt dat jullie nog maagd zijn, raken jullie nooit nog getrouwd’, klinkt het. De meisjes worden dan ook gevangenen in hun eigen huis, maar dat laten de dames niet zomaar gebeuren. Deze in Cannes bekroonde debuutfilm van regisseuse Deniz Gamze Ergüven is een sensueel portret van vrouwelijke seksualiteit en vrijheid in een conservatief klimaat, dat met zijn ongedwongen, impressionistische stijl, en knappe tienercast hier en daar al de Turkse Virgin Suicides werd genoemd. Maar dan zonder zelfmoorden, gelukkig. Zeker gaan zien, meneer Erdogan!

DOOR DENNIS VAN DESSEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content