Woensdag 25/3, 20.45 – één

Na een talkshow, allerhande quizzen, Eurosong en nauwelijks te klasseren humorprogramma’s mag Marcel Vanthilt nu ook het consumentenprogramma doorstrepen op zijn checklist. Op één onderzoekt hij voortaan elke woensdag allerlei belangwekkende wetenschappelijke bevindingen, in Ook getest op mensen. ‘Vandaag krijg je als modale burger een onophoudelijke stroom wetenschappelijke studies over je heen’, zegt Vanthilt. ‘En die durven elkaar nogal eens tegen te spreken. Jarenlang zijn we bijvoorbeeld gewaarschuwd voor het gevaar op kanker als we te lang in de zon liggen. Duikt er nu ineens zo’n kwibus van een professor op die in alle kranten mag beweren dat je net wél in de zon moet gaan liggen om kanker te vermijden. Dat is toch om krankjorum van te worden? Wij willen dan ook duidelijkheid scheppen. In de eerste aflevering gaan we bijvoorbeeld na of luxewagens met hun verwarmde zetels geen bedreiging voor de mannelijke vruchtbaarheid vormen. Of ik zelf een luxewagen heb? Nee, maar wie ze wil, mag mijn vruchtbaarheid komen halen. Ik heb ondertussen kinderen genoeg. (lacht)

Wat is het verschil tussen ‘Ook getest op mensen’ en zijn voorganger ‘Volt’?

Marcel Vanthilt: Bij ons kruipt er veel meer voorbereiding in de filmpjes, ook omdat ze een andere functie hebben. Bij Volt dienden ze als een vlotte introductie op het ernstige gesprek met de experts. Leuk, maar op zich bewijst bijvoorbeeld een filmpje van Bart De Wever die een week lang wegblijft uit de frituur niks. Onze redactie neemt voor elk onderwerp – en dat kan gaan van diëten over vitaminepreparaten tot fijn stof – contact op met de universiteiten om na te gaan welk onderzoek al geruime tijd bezig is. We willen de zaken toch echt uitgeklaard krijgen.

Ben je zelf vatbaar voor dat soort wetenschappelijke berichten in de krant? Wat doe je als je eerst leest dat elke dag één glas wijn gezond is en een week later dat je zeker niet dagelijks mag drinken?

Vanthilt: Wat wijn betreft, zal ik wellicht elke studie met voeten treden. (lacht) Maar ik probeer wel dagelijks te sporten – zwemmen of lopen – om niet te verstijven én om mijn hoofd fris te houden. Voor de rest zie ik al die gezondheidsregels toch vooral als een vergeefse poging om de dood af te houden. En nu gebleken is dat zelfs dokter Lecomte daar niet in slaagt, lijkt de dood me meer dan ooit onvermijdelijk.

Je presenteert nu zowaar een consumentenprogramma. Zijn er nog ontgonnen gebieden voor de tv-maker Vanthilt?

Vanthilt: Ja, dat ze mij voor zoiets ernstigs vragen, wil wel zeggen dat ik waardig ouder aan het worden bent. (lacht) Maar er zal bij Ook getest op mensen nog ruimte genoeg zijn voor het nodige sarcasme, hoor. Of ik nog ernstiger tv wil maken? Goh, ik mis nog altijd een soort Zomergasten op Canvas. Ik ben een fan van Lux maar het is me nog altijd te gebald. Ik ben al even bezig een boek over mijn vader te maken, en daardoor ben ik nog meer gebeten door geschiedenis. Een filmpjesprogramma over historische momenten die niet tot de grote klassiekers behoren, het zou een idee zijn.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content