Elke woensdag, één – 20.45

Vrouwen worden wel degelijk sneller dronken dan mannen, zingen is goed voor de gezondheid en ontgiften is onzin: het is slechts een greep uit de bevindingen uit het eerste seizoen van het licht wetenschappelijke magazine Ook getest op mensen. Er bleven echter nog meer dan genoeg medische mythes en waarheden over om in een tweede seizoen te onderzoeken, zegt presentator Marcel Vanthilt. ‘We gaan bijvoorbeeld ons winkelgedrag onder de loep nemen. Zo plaatsen we in de Bodyshop een bordje met de boodschap ‘Maximum twee producten per persoon’ en wat blijkt? Zelfs diegenen die van plan waren om maar één product te kopen, leggen plotseling twee dingen in hun mandje.’ En we gaan ook na of mannen echt kleinzeriger zijn dan vrouwen, door testpersonen pijn te doen. (lacht sardonisch)

Geinig om te weten maar verder nutteloze informatie: zijn dat de leukste tests om uit te voeren?

Marcelt Vanthilt: Uiteraard, omdat het doorgaans gaat om mythes die iedereen al heel z’n leven kent maar waarvan je je afvraagt of ze ook echt waar zijn. En voor een test mensen dronken laten worden, dat levert leuke beelden op. We zijn trouwens nog volop op zoek naar proefkonijnen. Dus wie zich geroepen voelt: mailen naar ookgetestopmensen@een.be!

‘Ook getest op mensen’, ‘Comedy Casino’, ‘De Mia’s’, volgende zomer weer ‘Villa Vanthilt’, je bent niet weg te slaan van tv. Mogen we je ook weer verwachten in ‘Eurosong’?

Vanthilt: Ik heb nog niets gehoord en ik hoop dat het zo blijft. De truc van Marcel in Eurosong is tien jaar oud, daar hebben we het wel mee gehad. Mij hoor je trouwens niet klagen over het vele werk. Ik vond het zelfs een beetje jammer dat ik De Canvascollectie niet kan doen, omdat die eindigt de dag voordat Villa Vanthilt opnieuw begint. Dat was gekkenwerk geweest. Nu ja, je kunt niet alles hebben.

Door al die programma’s moet je inmiddels alle hoeken van de VRT kennen. Hebben ze jou nog niet gevraagd voor de job van CEO?

Vanthilt: Goh, dat zou me sowieso niet liggen, van vergadering naar vergadering hollen. Maar ik zou de problemen bij de VRT wat willen relativeren: ik heb het eigenlijk niet anders geweten, het is zo sinds de eerste dag dat ik hier binnenkwam. En wat er ook gaande is, uiteindelijk zijn hier altijd een pak gemotiveerde mensen aan het werk om leuke radio en tv te maken. De VRT doet het goed, het is niet dat we slechte producten afleveren. De politiek zal toch niet zo dom zijn om dat te fnuiken?

De gevolgen van de crisis en besparingen vallen mee?

Vanthilt: Ik begrijp wel dat de financiële situatie rechtgetrokken moet worden. Voor mezelf lijkt het weer een goed jaar te worden, maar als er geplande dingen wegens geldnood niet doorgaan, dan zoek ik wel iets anders. Na de oliecrisis en die in de jaren 80 is dit nu al mijn derde crisis. Ik weet ondertussen dat je er wel door komt. Al hoop ik uiteraard voor de mensen die hun job verliezen dat de sociale zekerheid hen kan blijven opvangen.

Verder nog plannen?

Vanthilt: Ik gok vooral op de vergrijzing. Ik ben van plan vrolijk mee te vergrijzen en vroeg of laat zullen er wel nichezenders opduiken waarop ik televisie voor bejaarden kan maken. Zondag Marceldag? (lacht) Ik zie het zo al voor mij. Vreemde figuren opvoeren met de vreemdste voorwerpen: ‘Mmm, wat heb jij meegebracht?’ Jaja, voor televisie is het verleden misschien wel de toekomst.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content