Dimitri Dewever medewerker Trends

Xbox-spelers die twee jaar geleden State of Decay gemist hebben, krijgen een herkansing met deze ultieme editie.

BLIND VERLANGEN

Toen het postapocalyptische zombiespel State of Decay in de zomer van 2013 op de markt kwam, werd het meteen het op één na snelst verkopende Xbox-downloadspel ooit. Toch lieten heel wat gamers de titel links liggen. Niet vanwege de inhoud of de kwaliteit, maar vanwege de timing. Spelers hielden hun beurs gesloten om enkele maanden later meteen de Xbox One-console te kunnen omarmen, of hadden net een geïmporteerd exemplaar daarvan gekocht. Daardoor is deze survival-horrortitel bij velen onterecht onopgemerkt gebleven. Hoog tijd dus voor een tweede kans. De nieuwe Xbox One-versie verschijnt als download én op een schijfje.

CONCEPT EN VERHAAL

State of Decay kannibaliseert niet de vele zombietitels die sinds een aantal jaren het entertainmentlandschap onveilig maken. Alles begint bij Marcus Campbell, die na een bergtrip ontdekt dat zijn geboortedorp tot een folkloristische attractie voor levende lijken is verworden. Samen met zijn vriend Ed stuit hij op een walkietalkie, die hen in verbinding stelt met Lilly. Ze heeft zich met nog een aantal overlevenden verschanst in een kerk. Hoofdmissies voeden het verhaal, al kun je ook vrij rondstrompelen in deze open spelwereld.

NEW GEN

De graphics waren de achilleshiel van de eerdere Xbox 360-versie. Deze opgepoetste Xbox One-editie is gedetailleerder, met een hogere schermresolutie, vollere en scherpere texturen, een verder reikende horizon én knappere schaduw- en lichteffecten. Het spel is nog steeds niet moeders mooiste, maar de verbetering is duidelijk merkbaar. Verder bevat dit Year-One de Breakdown– en Lifeline-uitbreidingen, die elk de totale speelduur met nog enkele uren aandikken en in interessante overlevingsvariatie voorzien. Ook zijn er nieuwe challenges, voertuigen, wapenonderdelen, messen en vrij te spelen personages.

VERDICT

State of Decay geeft door de interactie tussen de personages en door de morele dilemma’s die je voorgeschoteld krijgt op originele wijze invulling aan het overbevolkte zombiegenre. En met deze nieuwe editie wil Microsoft niet alleen vers bloed ronselen: wie voor 30 juni digitaal upgradet van de 360- of pc- naar de Xbox One-editie krijgt niet alleen een fikse korting maar met de Indiase amazone Gurubani Kaur ook een exclusief nieuw personage. Een mooie geste naar de fans van het eerste uur, die destijds al de volle pot betaalden. En een wilde aanrader voor genreliefhebbers.

STATE OF DECAY: YEAR-ONE SURVIVAL EDITION

XBOX ONE

MICROSOFT

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Partner Content