ONSTUITBARE STEVEN

'TRANSFORMERS'. Een audiovisuele uitputtingsslag.

De gemiddelde Tinseltowner zou na het inblikken van twee films uitgebreid op zijn lauweren rusten. Steven Spielberg weet echter van geen ophouden. Een greep uit de eindeloze lijst van op stapel staande filmprojecten waaraan De Baard verbonden is.

TRANSFORMERS: DARK OF THE MOON

Wanneer u dit leest, heeft deze threequel hoogstwaarschijnlijk al zowel menig oog en oor als verscheidene kassarecords vergruisd. Hoewel ‘executive producer’ Spielberg franchiseregisseur Michael Bay grotendeels zijn zin laat doen – hoe verklaar je anders die meedogenloze audiovisuele uitputtingsslagen? – was het de Schindler’s List-regisseur die babe van dienst Megan Fox na twee afleveringen oneervol ontsloeg. Reden? Ze had Bay tijdens een interview met Hitler vergeleken. >> Releasedatum: 29/7.

COWBOYS & ALIENS

Ondanks het feit dat Spielberg verschillende sciencefictionklassiekers op zijn naam heeft staan, hamerde hij als ‘executive producer’ van deze genrehybride in de eerste plaats op het belang van de westerningrediënten. Hij bezorgde regisseur Jon Favreau een verzameling essentiële cowboyfilms en nodigde de drie scenaristen uit voor privéscreenings van onder meer Stagecoach, My Darling Clementine en Destry Rides Again, die hij telkens live becommentarieerde. – Releasedatum: 10/8.

REAL STEEL

Dit futuristische drama over een wereld waarin de boksring niet langer door mensen, maar door reusachtige robotten betreden wordt, stond al lang op Spielbergs todolijstje. Na de split van zijn productiemaatschappij DreamWorks met voormalig moederbedrijf Paramount Pictures in 2008 raakte het project eindelijk van de grond. Met Hugh Jackman als hoofdacteur en Night at the Museum-filmer Shawn Levy in de regisseursstoel wordt dit ongetwijfeld een van zijn meest publieksvriendelijke producties in jaren. >> Releasedatum: 30/11.

MEN IN BLACK III

Hoofdacteurs Will Smith en Tommy Lee Jones en regisseur Barry Sonnenfeld oogstten alle lof voor de bioscoopbelevenissen van de twee Amerikaanse overheidsagenten die toezicht houden op onze buitenaardse gasten. Nochtans is Spielberg al vanaf episode één de stuwende kracht achter deze populaire sciencefictionfranchise. Zijn status deed Smith en Jones ondanks hun bedenkingen tegen het originele script toezeggen en het was zijn idee om het aliendesign aan legendarisch make-upartiest Rick Baker over te laten. – Releasedatum: 30/5/2012.

LINCOLN

In de periode dat The Secret of the Unicorn en War Horse de bioscopen bereiken, zit Spielberg al in de regisseursstoel van deze vaak uitgestelde biopic over de zestiende president van de Verenigde Staten. Oorspronkelijke hoofdacteur Liam Neeson gaf er na jaren van intensieve voorbereidingen de brui aan en werd vervangen door Daniel Day-Lewis. Andere bekende castleden zijn Sally Field, Joseph Gordon-Levitt en James Spader. John ‘The Aviator’ Logan en Tony ‘Munich’ Kushner ontfermden zich over het scenario. >> Releasedatum: winter 2012/2013.

ROBOPOCALYPSE

Zoals gebruikelijk springt Spielberg na het persoonlijke Lincoln op een commerciëler project. Inspiratiebron is Daniel H. Wilsons onlangs verschenen boek over de tragische strijd die de mensheid moet leveren wanneer hun gedienstige robotten onverwacht in opstand komen. Het scenario werd geschreven door Drew Goddard, de voormalige rechterhand van J.J. Abrams die meepende aan tv-hit Lost en verantwoordelijk is voor het script van spektakel Cloverfield. – Releasedatum: 2013.

JURASSIC PARK IV INDIANA JONES V

Natuurlijk mogen we Spielbergs supersuccesvolle dinosauriër- en archeoloogfranchises niet vergeten. Een vierde Jurassic Park-prent zou naar verluidt niet lang meer op zich laten wachten. Spielberg sleutelt samen met I Am Legend-scenarist Mark Protosevich aan een verhaal dat deels als sequel, deels als ‘reboot’ zal fungeren. Dat er nog geen vijfde Indyfilm in zicht is, ligt niet aan Spielberg, maar aan producent George Lucas. Die is nog steeds op zoek naar een origineel relikwie dat het avontuur in gang moet zetten. – Releasedatum: nog niet bekend.

DOOR STEVEN TUFFIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content