Waar ben je op dit moment mee bezig?

Trixie Whitley: Ik heb net in Amerika een wereldwijd platencontract getekend bij Jive Records, een sublabel van Sony (ook het label van onder meer Britney Spears en Outkast; nvdr. ). Een heel grote stap voor mij: tot nu toe had ik bij majors de boot altijd afgehouden, maar deze keer had ik er een goed gevoel bij. Sony is op me afgestapt met een faire deal en ik was goed omringd met mensen als Daniel Lanois – mensen met aardig wat gewicht in de muziekindustrie. Het was dus geen contract voor een of ander kneedbaar popsterretje.

Verder ligt mijn hele zomer overhoop door het motorongeval van Daniel. Normaal zou ik nu aan het toeren zijn met Black Dub, maar dat is voor onbepaalde tijd uitgesteld, net als de release van de plaat. En met het platencontract met Jive op zak kon ik eindelijk aan mijn soloplaat beginnen. Alle songs waren geschreven, we konden beginnen op te nemen met Daniel als producer. Dat zal nu pas voor na zijn revalidatie zijn. Ik ben hem gaan bezoeken in LA en het zal toch een paar maanden duren voor hij weer de oude is.

Wat is er eigenlijk precies gebeurd?

Whitley: Hij moest met de motor uitwijken toen een auto voor hem bruusk remde en is tegen een telefoonpaal gereden. Even zag het er heel slecht uit – hij lag op intensieve met verschillende breuken – maar ondertussen is hij aan de beterhand. Al blijft het de vraag of hij een nieuwe wereldwijde tour nog zal zien zitten.

Intussen vervang je Black Dub op Gent Jazz met een speciaal project met Marc Ribot, gitarist van onder meer Elvis Costello, Tom Waits en laatst nog Norah Jones. Je vriendenboekje moet er bepaald indrukwekkend uitzien.

Whitley: Ons kent ons, hé. Ik ken Marc via Chocolate Genius, die ik dan weer ken via Meshell Ndegeocello, met wie ik een paar jaar geleden samen getourd heb. Marc hangt gewoon in dezelfde muziekscene in New York rond. Ik heb trouwens al eens eerder met hem gespeeld – we zijn alle twee te horen op de plaat van Robert Plant. Maar het is inderdaad een super-muzikant, ja.

Excuseer? Je hebt meegespeeld op een plaat van Robert Plant?

Whitley: We hebben samen twee duetten gezongen, die waarschijnlijk op zijn nieuwe plaat zullen staan. Maar meer mag ik daarover niet zeggen – ik vermoed dat ik zelfs al te veel heb gezegd.

Tot slot: welke muzikant zou jij naar voren schuiven voor Generatie Morgen?

Whitley: Moeilijke vraag. De meeste mensen naar wie ik opkijk zijn óf dood, óf maken geen platen meer. En jonge Belgische groepen ken ik al helemaal niet, dus het zal een buitenlander worden. De enige aan wie ik denk, is Laura Marling, een Britse folkzangeres die net haar tweede plaat uit heeft. Ze schrijft goede songs en gaat eerlijk om met haar muziek: meer moet dat niet zijn.

(G.Z.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content