Zaterdag 14/4, 20.40 – één

Maak u op voor een geweldige mindfuck – excusez le mot – want Gili, de mentalist bekend van zijn tricks in De Laatste Show, presenteert met ONmogelijk zowaar een spelletjesprogramma. ‘Eén kandidatenduo neemt het in vijf uitdagingen tegen mij op’, legt Gili uit. ‘Het komt erop aan om in te schatten of de voorgelegde stelling mogelijk of onmogelijk is. En ik zal er alles, of net niets, aan doen om hen van de wijs te brengen met mijn doos aan mentale trucs. Op het einde verdwijnt al het prijzengeld in één van twee koffers waaruit de kandidaten de juiste moeten kiezen.’

Je gaf al een opvallend voorsmaakje: je verklaarde met de hulp van een niet nader vermelde bank vijftigduizend door jou gesigneerde biljetten van 10 euro in omloop te hebben gebracht. Heb je echt zo veel biljetten gesigneerd of maak je ons iets wijs?

Gili: Wel, dat is net waar ik mee speel natuurlijk. Voor alle duidelijkheid: er is een gerechtsdeurwaarder bij het programma betrokken. Die ziet erop toe dat vooraf vaststaat welk resultaat, mogelijk of onmogelijk, in de enveloppe zit. Zo kan de uitkomst niet ter discussie staan, ondanks mijn neiging om te foefelen. Wat de spelregels van het programma betreft, ben ik scrupuleus eerlijk.

Heb je dit programma zelf bedacht?

GILI: Ja en nee. Het is van oorsprong een Brits format, IMpossible. Ook daar moesten de kandidaten raden of iets mogelijk is of niet. Alleen: als een stelling onmogelijk bleek, hield het op. Nogal lullig, vond ik. Daarom ben ik met een redactie aan het programma beginnen te sleutelen. Zo probeer ik bij een stelling die onmogelijk is toch iets te laten gebeuren, waardoor ik verwarring kan zaaien om het programma toch spannend te houden.

In ‘ONmogelijk’ kan de prijzenpot tot vijftigduizend euro oplopen en verkas je naar een decadent decor. Het doet wat denken aan Walter Capiaus kitschhotel ten tijde van ‘Hoger, Lager’. Een teken des crisistijds?

GILI: Mij is het er vooral om te doen dat de mensen, deelnemers en publiek, een fijne avond beleven. We nemen het spel op in Spirito-Martine (een ontwijde kerk die tegenwoordig als exclusieve club dienstdoet; nvdr.) en dat is een sfeervolle, wat mysterieuze plek – perfect dus. Crisis of niet, ik ben er zeker van dat mensen dit graag zullen zien.

Je lijkt als debuterend tv-presentator helemaal in je sas. Omdat ‘ONmogelijk’ een kolfje naar jouw hand is?

GILI: Absoluut. Toen productiehuis Tuvalu mij voor dit format contacteerde, dacht ik: dit is het! Sinds 1991 ben ik al in de weer met mentalisme, in zaalshows en in seminaries, en heb ik al een paar programmavoorstellen afgewimpeld wegens niet sterk genoeg. We nemen nu eerst zeven afleveringen van ONmogelijk op, maar als er dan nog kandidaten zijn die mij denken de baas te kunnen: laat maar komen!

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content