20.35 – VT4

De opwarming van de aarde treft niet alleen onze polen en bepaalde diersoorten. Ook het televisieaanbod begint er onder te ‘lijden’. In navolging van Al Gore bedacht VT4 Onder Hoogspanning, het eerste ‘groene’ format. Vanavond start de tweede reeks van het programma en ditmaal zien de makers het groot: zes gezinnen moeten dertig procent van hun energiekosten besparen, en bovendien samen met hun gemeente een ( Fata Morgana-) opdracht tot een goed einde proberen te brengen. Hanne Troonbeeckx zorgt voor de morele steun, green coach Sofie Luyten voor het energieadvies.

Wat houdt jouw job als ‘green coach’ precies in?

Sofie Luyten: Als green coach of energiedeskundige voer ik energieaudits uit en geef ik energieadvies aan particulieren en bedrijven. Ik kijk dus bij de mensen rond en geef aan waar ze energie en dus geld kunnen besparen. Ik adviseer enkel, de klant kiest zelf of hij iets met mijn goede raad doet of niet. En in Onder hoogspanning XL doe ik ongeveer hetzelfde, met dat verschil dat ik bij de gezinnen terugkeer en kijk of ze effectief wel energie hebben bespaard.

De gezinnen moeten 30 % energie besparen. Dat lijkt me veel.

Luyten: Toch niet. Met een minimum aan inspanning kan je al veel besparen. Spaarlampen gebruiken, de verwarming een graadje lager zetten: het zijn maar enkele voorbeelden. De gezinnen krijgen van ons trouwens 1000 euro om die kleine ingrepen te doen. Goed isoleren blijkt wel vaak een probleem. Een derde van de huizen in Vlaanderen heeft geen ge-isoleerde zolder, en 25 % van de huizen geen dubbele beglazing. En dat kan je natuurlijk niet met 1000 euro oplossen.

Reageert men altijd even enthou-siast op jouw voorstellen?

Luyten: Dat gaat niet altijd even vlot, nee (lacht). Zo maakte een moeder mij duidelijk dat ze absoluut geen kou wou lijden en thuis wou komen in een verlicht huis. Veel mensen vrezen dat we een stukje van hun comfort gaan afnemen. Maar dat is zeker niet onze bedoeling. De dame uit de derde aflevering lag bijvoorbeeld graag een uurtje onder haar zonnebank. Wel, wie ben ik om haar dat te verbieden? (lacht)

Enkele weken geleden maakte Europa zijn energieplan bekend. België zal hard zijn best moeten doen om de doelstellingen te halen.

Luyten: Klopt. Maar ik ben wel blij dat Europa ons dat opgelegd heeft. Ik vind dat onze beleidsmakers een beetje te vlug tevreden zijn. Ze denken meestal dat ze al het uiterste gedaan hebben. Maar er zijn nog veel mogelijkheden om energie te besparen, hoor.

Frederik De Ridder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content