Zaterdag 25/12, 21.20 – één. Aflevering 2 en 3 op dinsdag 28/12 en donderdag 30/12.

Julien Vrebos is een tv-maker uit de duizend. Als geëngageerde Brusselaar wilde hij al lang iets doen voor de daklozen van zijn stad. En hoe kan dat beter dan met een tv-programma? Het resultaat is Onder de sterren, over een restaurant waar arm en rijk elkaar kunnen ontmoeten. ‘Ik wilde hier in mijn eentje aan beginnen,’ vertelt Vrebos met tomeloze gedrevenheid, ‘om te zien hoe ver één mens kan raken. Behoorlijk ver, merk ik nu. Al heb ik sinds een paar maanden een paar trouwe, en vooral hardwerkende luitenanten, Paula en Manu.’

Gemiddelde welgestelde mensen samen met thuislozen rond één tafel verenigen: hoe ben je daarop gekomen?

Julien Vrebos: Ik heb iets tegen hokjesdenken. Mensen mengen heb ik altijd boeiend gevonden. Als mijn moeder zei ‘met die of die speel je beter niet’, dan werd ik twee keer zo nieuwsgierig. Het mooie van dit project is dat het thuisloze mensen weer fierheid geeft. Zo is er een meisje dat geen tanden meer heeft. Via het OCMW heeft ze opleidingen gevolgd, maar door haar gehavende uiterlijk raakt ze toch niet aan werk. Zo blijft ze vastzitten. Bij ZaZou werkt ze in de keuken en snijdt ze de foie gras. Het is grandioos om te zien hoe al die mensen samenwerken.

‘Onder de sterren’ wordt geen typisch kookprogramma, of wel?

Vrebos: Mijn monteur noemt het zelfs een antikookprogramma. Al die recente programma’s vind ik maar opgefokte ‘doef’, een parade van luxe en gezever. Wat wordt er toch ernstig gedaan over eten! Waar is de fun heen? Koken is een schitterend vak, ik wil tonen hoe plezant het is.

Wat gaan de kijkers dan wel te zien krijgen?

Vrebos: Een kerstverhaal dat in de zomer begint. Ik vertel hoe dit initiatief gestart is, hoe we sponsors hebben gevonden, een pand… Het gaat om een voormalige bananendrogerij, waar vroeger de Brusselse vroegmarkt was.

Geloof je dat ‘Onder de sterren’ iets kan teweegbrengen?

Vreebos: Ik hoop dat het mensen hun mentaliteit ten opzichte van armoede zal corrigeren. Armoede is niet ver van je bed, maar vaak om de hoek. Ik wil weg van het clichébeeld van zwalpende, uitgemergelde mensen in de winter. Daar is iets van aan, maar er is nog veel meer verborgen armoede. Ik begin Onder de sterren niet toevallig in de zomer, want ook dan sterven er daklozen. Zo vond ik een man uitgedroogd aan de rand van het park, voor wie alle hulp te laat kwam.

Het verhaal eindigt niet met Kerstmis, hé?

Vreebos: Neen, ik wil van ZaZou een zaak maken die elke dag over de middag open is. We proberen dat eerst in Brussel tegen najaar 2011 op poten te krijgen. En tegen eind 2012 willen we andere vestigingen in Luik, La Louvière, Gent en Antwerpen.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content