Zondag 16/5, 20.00 – Jim TV. Robert Rodriguez met Antonio Banderas, Salma Hayek, Johnny Depp. VS-MEX 2003.George Lucas’ Skywalker Ranch heeft ongetwijfeld een grotere reputatie, maar ook de digitale studio Troublemaker van Tarentinokompaan Robert Rodriguez in Austin mag er wezen. Daar zorgt de man buiten het Hollywood-studiosysteem om voor de postproductie en shoots van een kinderfilm als Spy Kids, maar ook voor die van een vlammende spaghetti-westernpastiche als Once Upon a Time in Mexico.

Pulp- en recyclageauteur Rodriguez liet voor het eerst van zich horen met de knallende Texmexthriller El Mariachi. Om het budget van 7000 dollar voor zijn debuut bij elkaar te sprokkelen liet deze ‘ rebel without a crew‘ zich in een labo volspuiten met een experimentele cholesteroldrug.

De enthousiaste en onstuimige shoot-em-up-aanpak van die film vind je ook terug in Once Upon a Time in Mexico. Het derde en al even grotesk explosieve deel van zijn Desperadotrilogie – een verwijzing naar Sergio Leone’s dollartrilogie – draait rond een zingende mariachi die kogels in plaats van muzieknoten uit zijn gitaar tovert.

De plot van dit campy wraakepos over verraders, mollen en een gitaarspelende pistolero (Antonio Banderas) die door een corrupte CIA-agent is ingehuurd om in een pittoresk Mexicaans stadje een legerofficier te vermoorden, is niet altijd overzichtelijk. Logisch, dat er op de set vaak werd geïmproviseerd, merk je aan de slonzige structuur.

John Woo- en Sam Peckinpah-fan Rodriguez maakt dat echter goed met zijn overdreven energieke flair voor atletische cameranummertjes, ballistisch geweld en excentrieke performances van acteurs als Johnny Depp (als de laconieke drie-armige blinde revolvervirtuoos) en Mickey Rourke (als de met een chihuahua zeulende handlanger van drugsbaron Willem Dafoe).

Eenmansleger Rodriguez legt momenteel de laatste hand aan Machete, een Mexploitation met een behoorlijk ‘foute’ cast – naast Robert De Niro spelen ook Steven Seagall en Don Johnson mee. Nadien grijpt hij terug naar zijn eerste liefde: de strip, met Sin City 2 en 3én Madman, een postmodern Frankensteinverhaal naar de populaire indieserie in poparttraditie van Mike Allred.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content