OMLOOP HET VOLK

14.00 – CANVAS

Let’s face it: de koers volgen op tv is tot aan het laatste halfuur vaak een stuk minder interessant dan je navel te ontpluizen. De enige commentator die dat zouteloze evenement op smaak weet te brengen, moet Michel Wuyts zijn. Diens lyrische verslaggeving over alles wat zich náást het parcours afspeelt, maakt de pijnlijke grimas van de Flandriens heel wat draaglijker. Wij kennen intussen alvast elk pittoresk restaurant in de straal van vijftien kilometer rond de Mont Ventoux! Vanaf vandaag begint het Vlaamse wielerseizoen opnieuw met de Omloop Het Volk, en wij gingen al eens bij de kenner bij uitstek aankloppen.

Wie zal er schitteren in de Omloop het Volk?

Michel Wuyts: Boonen zal niet wachten om de puntjes op de i te zetten. Hij heeft dan ook een geweldige entourage van kameraden die door het vuur willen gaan voor hem. Laten we hopen dat de rest van het wielerseizoen spannend wordt. Maar het ligt toch weer in de verwachting dat Boonen de rest het nakijken zal geven. De kans is groot dat hij de concurrentie de volgende drie seizoenen van het toneel koerst.

Je culinaire praatjes doen vermoeden dat je ervaringsdeskundige bent.

Wuyts: Ik ben zo’n 15 jaar op pad, en dan trek je overal je ogen, je oren, neus en mond open. Rond het parcours van de Ronde van Vlaanderen ken ik de meeste zaken wel uit het blote hoofd. Ik vertel die zaken omdat het toch algauw gaat vervelen als we uren uitweiden over de renners zélf.

À propos: wat is jouw probleem met Bart Wellens eigenlijk?

Wuyts: Ik heb helemaal geen problemen met Bart! Dat is een misverstand: hij is een erg getalenteerde cyclocrosser, maar ik heb problemen met Wellens & Wee op VT4. Cyclocross is een kleine sport die het imagogewijs moeilijk heeft. Dan vind ik het spijtig dat programma’s als De Planckaerts of Wellens & Wee het imago van een sportman zo’n deuk geven. Wellens’ leven is méér dan een aaneenschakeling van lachen en boertigheden. De ernst van de sport wordt naar beneden gehaald, en dat vind ik verfoeilijk.

Brit Awards Verslag van de uitreiking van de belangrijkste Britse muziekprijzen; met optredens van Coldplay, James Blunt en Gorillaz (17.00 – JIM) Bal Royal Nieuw royaltymagazine, gepresenteerd door Marlène de Wouters (18.35 – Vijftv) Beroemd of Berucht Portret van de nieuwe jonge diva’s uit de muziek, van Avril Lavigne tot Nelly Furtado, die klaar staan om de fakkel van Madonna over te nemen (20.40 – Vitaya).

They Were Expendable *** John Ford, VS 1945. Sterk documentair eerbetoon aan de job en de kameraadschap tussen WO II-soldaten in de Filippijnen. Invloedrijk binnen Fords oeuvre (16.00 – BBC 2) Chicken Run *** Peter Lord en Nick Pard, GB 2000. Nog een oorlogsspektakel, maar in deze originele remake van The Great Escape speelt het pluimvee in klei van Aardman de absolute hoofdrol. Dit is de Vlaamse versie (19.30 – VIJFtv) Minority Report **** Steven Spielberg, VS 2002. Philip K Dicks sf-verhaal door Spielberg meesterlijk geadapteerd tot een frenetieke, wonderlijke designthriller met een centrale rol voor het beeld en onze oogbal (21.15 – VT4) Dirty Pretty Things *** Stephen Frears, GB 2002. Frears komt scherp uit de hoek in dit indringend en inzichtrijk portret van illegale immigranten in een goor Londen. Met Audrey Tautou. (23.00 – BBC 2) The Armored Car Robbery *** Richard Fleischer, VS 1950. Kordate noir, de inspiratie voor Kubricks The Killing. Charles McGaws kop blijft onvergetelijk (1.50 – BBC 2).

Gunter Van Assche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content